ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Χρυσοχοΐδης τράβηξε το… Joker – Αδειάζει την ΕΛΑΣ μετά την κατακραυγή

O Χρυσοχοΐδης τράβηξε το…  Joker – Αδειάζει την ΕΛΑΣ μετά την κατακραυγή

Οι αστυνομικές έφοδοι στους κινηματογράφους που έπαιζαν τον Joker εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Η καταιγίδα τρολαρίσματος στα social media για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την αστυνομία υιοθετείται πολιτικά από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία κάνει λόγο για επιστροφή στη δεκαετία του ’60 και τους παιδονόμους. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναγκάστηκε να αδειάσει την ΕΛΑΣ, σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση για έναν πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Στο tweet του ο κ. Χρυσοχοΐδης να αναφέρει ότι θα πάει να δει την ταινία με τον 15χρονο γιο του.

Η παραδοχή της ΕΛΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία παραδέχτηκε ότι όντως έκανε εφόδους σε κινηματογράφους που έπαιζαν τον Joker, προκειμένου να απομακρύνει τους ανηλίκους που την παρακολουθούσαν – η ταινία θεωρείται «ακατάλληλη. Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει: «Ανακοινώνεται ότι χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών. Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.»

Να σημειωθεί ότι αρχικά δεν είχε εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για τις εφόδους στους κινηματογράφους Αελλώ και Village. Το θέμα έγινε γνωστό από καταγγελίες θεατών στα social media. Στην ανακοίνωση της αστυνομίας δεν διευκρινίζεται αν έγιναν προσαγωγές και ποιων..

Αντιφάσεις ΥΠΠΟ

Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη στον ANT1 η Λινα Μενδώνη καταδίκασε τις αστυνομικές εφόδους, ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις του κόσμου. Η υπουργός Πολιτισμού αποποιήθηκε των πολιτικών ευθυνών του ΥΠΠΟ για τις αστυνομικές εφόδους στα σινεμά. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι: «Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε δώσει καμία εντολή και αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες (ΣτΣ οι υπάλληλοι του υπουργείου) αυτές δεν ενημέρωσαν για τις προθέσεις τους, υπερέβησαν ό,τι αρμοδιότητα είχαν και γι' αυτό θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία τους.»

Ωστόσο, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού δίνουν άλλη εκδοχή. Στις καταθέσεις τους στην αστυνομία επικαλέστηκαν την υπηρεσιακή ιδιότητά τους. Αναφέρουν ότι υπήρχαν στην υπηρεσία καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν τη συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές ενημερώθηκε εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι. Και οι δύο υπογράμμισαν ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους.



Τρολάρισμα Τσίπρα

Στο θέμα παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας τρολάροντας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ποστάροντας ένα φωτομοντάζ που κυκλοφόρησε χτες βράδυ στα social. Στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας πόσταρε ένα φωτομοντάζ που κυκλοφόρησε χτες βράδυ στα social. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε μεταξύ άλλων: «Πού να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα (ΣτΣ από όταν είδε την ταινία) η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει την τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω...Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε...

ΥΓ: Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα...»

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός ΠΡΟΠΟ λέει ότι: «Η Αστυνομία είναι χρεωμένη, δυστυχώς, με αρκετά πάρεργα, εκτός πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της. Από την άλλη, είναι αυτονόητη η υποχρέωση της να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες, πολλές εκ των οποίων μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι έγιναν για ήσσονος σημασίας λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα όρια της φαιδρότητας. Όπως συνέβη χθες με τα περιστατικά στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες. Δήλωσα ήδη ότι σήμερα θα πάω με τον 15χρονο γιο μου να δω την ταινία Τζόκερ. Τα παραπάνω είναι αυτονόητα για κάθε λογικό πολίτη και προφανώς θα έπρεπε να είναι και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα.»

Και καταλήγει: «Υ.Γ.: Ο Α. Τσίπρας επέλεξε, για άλλη μια φορά, να κάνει επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας. Ξεσκεπάζεται η ψεύτικη η ευαισθησία από τα ίδια του τα τελευταία λόγια, μιας και μόνο ο δικός μου στιγματισμός τον ενδιαφέρει. Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής του ρηχότητας να συνοδεύει την ανάρτηση με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ. Από ότι έχω ακούσει και διαβάσει τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α. Τσίπρας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ