ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε παράλληλους δρόμους κυβέρνηση–αντιπολίτευση: Η εκλογή ΠτΔ «σκοντάφτει» σε προσφυγικό και Novartis

Σε παράλληλους δρόμους κυβέρνηση–αντιπολίτευση: Η εκλογή ΠτΔ «σκοντάφτει» σε προσφυγικό και Novartis

Σε δύο παράλληλους δρόμους κινούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς η συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και την ψήφο των ομογενών που διακηρύσσει το υπουργείο Εσωτερικών, δεν περνά μέσα απο την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που έχει συσταθεί για την υπόθεση της Novartis - όπου στο κάδρο των ευθυνών βρίσκεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Είναι δύο «παράλληλοι κόσμοι» που ένας δεν συναντά πουθενά τον άλλον. Έστω και αν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας υπο προϋποθεσεις έριχναν νερό στο κρασί τους και έβρισκαν τη «χρυσή τομή» για να αναδείξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα πολιτικά δεδομένα σε περίπου δυο μήνες απο τώρα θα αλλάξουν. Σήμερα κυριαρχεί η αντιπαράθεση είτε λόγω προσφυγικού είτε λόγω σύγκρουσης των δυο κομμάτων για τη Novartis. Ωστόσο, εκείνο που έχει σημασία είναι οτι στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα επιζητείται η συναίνεση για την εκλογή με πάνω απο 200 ψήφους, αλλά μέχρι τότε τα δυο κόμματα θα κινούνται στα άκρα.

Αν ο κ. Τσίπρας συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρόσωπο του ΠτΔ, τότε θα έχει ακυρώσει όλο το προηγούμενο σχεδιασμό του για την προανακριτική επιτροπή που δεν θα του επιτρέπει στην συνέχεια να ασκεί κριτική στάση στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα επαίρεται ότι νίκησε τον πολιτικό της αντίπαλο αφού - όπως θα λέει - για πρώτη φορά κατάφερε το ακατόρθωτο, να εκλέξει με συναινετικό τρόπο και απόλυτη διευρυμένη πλειοψηφία Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Το Μαξίμου δεν τρέφει ψευδαισθήσεις

Τις πιθανότητες αυτές τις γνωρίζει το Μέγαρο Μαξίμου γιατί, όπως λένε στελέχη, έχουν μάθει πλέον να αποκωδικοποιούν την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα και για αυτό το λόγο δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για το πώς θα μπορούσε να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας.

Έπειτα υπάρχει και το προσφυγικό, του οποίου η σοβαρότητα δεν δίνει στην κυβέρνηση την πολυτέλεια να οδηγήσει με τις πολιτικές της επιλογές στα άκρα την σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ - καθώς η μεταναστευτική κρίση μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις ακόμη και μοιραίες πρωτίστως για τη χώρα, δευτερευόντως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Επομένως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του πρώτου πολίτη της ώρας. Άλλωστε, στο κόμμα του κ. Τσίπρα έχει ξεκαθαριστεί απο νωρίς οτι στηρίζει τον σημερινό πρόεδρο που με την στάση του κράτησε όρθια τη χώρα το δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2015. Και αυτό ο πρώην πρωθυπουργός δεν το θεωρεί αμελητέο.

Απο την άλλη, η παρούσα κυβέρνηση χρεώνει θετικά στον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε και δεν υπέγραψε τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη τις οποίες λίγο πριν φύγει απο την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας ήθελε να προωθήσει αλλάζοντας τους συσχετισμούς.

Το «αγκάθι» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπάρχει όμως ενας «σκόπελος» που δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεραστεί απο τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος, περίπου πέντε χρόνια πριν, δεν ψήφισε αλλά απείχε από την ψηφοφορία και δεν συμμετείχε στα 233 «ναι» που συγκεντρώσει τότε ο «πρώτος πολίτης» της χώρας - έναντι των 30 ψήφων του Νίκου Αλιβιζάτου.

Υπάρχει μόνο ενα σημείο κομβικό όπου θα μπορούν να «πατήσουν» ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα και να επιτύχουν την πολυπόθητη συναίνεση στην εκλογή προέδρου.

Η Νέα Δημοκρατία, τον Φεβρουάριο του 2018, ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρηθεί το άρθρο 32 του Συντάγματος της χώρας που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας, αποφεύγοντας τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην περίπτωση αποτυχίας εκλογής προέδρου. Αυτό λύνει τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος, αν θέλει, μπορεί πλέον ακόμη και με 151 απλά «ναι» να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Εκτός και αν έχουμε δραματικές εξελίξεις στο προσφυγικό που αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, «καίγοντας» παράλληλα και την απλή αναλογική. Κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται φυσικά - αν και στην πολιτκή πάντα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ