ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Αποστάσεις Γεροβασίλη από Πολάκη

Προανακριτική: Αποστάσεις Γεροβασίλη από Πολάκη
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη που ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής να εξαιρεθούν ο ίδιος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τις εργασίες της, κράτησε η Όλγα Γεροβασίλη, που τάσσεται υπέρ μιας ενδιάμεσης λύσης.

«Είναι προσωπική του άποψη. Εμείς κινούμαστε θεσμικά», σχολίασε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση Πολάκη το πρωί σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 «ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει» κι αν αποτελεί κεντρική θέση του κόμματος η παραμονή με το έτσι θέλω των δύο βουλευτών στην Επιτροπή.

Η κ. Γεροβασίλη ενημερώνοντας για την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, επεσήμανε πως «εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντησή του για τα επόμενα βήματά μας».

Κρατώντας χαμηλότερους τόνους, ανέφερε –μετά από σχετική ερώτηση- πως η ακύρωση της χθεσινής απόφασης περί εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η μόνη λύση που προβάλλεται αυτή την ώρα.

«Δεν είναι μόνον αυτή η λύση, μπορούμε να πάμε σε ενδιάμεση. Θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής», σημείωσε για να συμπληρώσει πως θα μπορούσε να αποτελέσει, ενδεχομένως, λύση μια νέα γνωοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Σε εμφανώς ηπιότερους τόνους κινήθηκε στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός στήριξε μεν τους δύο βουλευτές του, ωστόσο, αποφεύγει φράσεις, όπως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Επισημαίνει πως δεν συναινεί στην αντικατάσταση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου και ζητά από τον Κώστα Τασούλα να λειτουργήσει «ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας», καλώντάς τον να μεριμνήσει «για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πάντως, «παράνομη» την απόφαση της Προανακρικής Επιτροπής για εξαίρεση των κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου (επειδή δεν μπορούν να είναι μάρτυρες για τη Novartis και ταυτόχρονα μέλη της επιτροπής που αποφασίζει αν θα γίνει προανακριτική), λέγοντας πως διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σημειώνει ακόμη, πως η απόφαση της πλειοψηφίας να εξαιρεθούν συγκεκριμένοι βουλευτές του από την συμμετοχή τους στην προανακριτική επιτροπή συνιστά βάναυση στέρηση των κοινοβουλευτικών τους δικαιωμάτων με κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αρχή της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα, πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

Τέλος, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η επιμονή σε μια τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες, μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ