ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πίσω για Τζανακόπουλο και Πολάκη

Προανακριτική: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πίσω για Τζανακόπουλο και Πολάκη
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /INTIME

Στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα πετάει το «μπαλάκι» ο ΣΥΡΙΖΑ για να αρθεί το αδιέξοδο στην Προανακριτική Επιτροπή για το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής να αποπέμψει από μέλη της τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη επειδή θα καταθέσουν και ως μάρτυρες, έχει προκαλέσει οργή στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «φράξια Σαμαρά» που κρατάει σε ομηρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δίνει γραμμή στο ΚΙΝΑΛ.

Χτες ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα στην οποία αναφέρει ότι:

«Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής».

Να δώσει λύση ο Τασούλας

Πήγες του ΣΥΡΙΖΑ είπαν στο CNN Greece ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε την εξαίρεση του Τζανακόπουλου και του Πολάκη. Η εξαίρεσή τους είναι παντελώς παράνομη και δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποιητική βάση. Τώρα καλείται ο πρόεδρος τη Βουλής να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που δημιούργησε εκ του μη όντος η ΝΔ».

Σε ανάλογο τόνο ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στους Δ. Οικονόμου και Ε. Οικομομου στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή από την ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία».

Προσέθεσε ότι:

«Έχουμε μια πλειοψηφία που επιχειρεί να χειραγωγήσει την μειοψηφία, και δυστυχώς μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς».

Ο Παναγιώτης Ρήγας έκανε ένα βήμα παραπάνω σε συνέντευξή του στον Βαγγέλη Γιακουμή στον Ελλάδα 94,3.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «χουντοειδή» την αποπομπή των δύο βουλευτών.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στο briefing ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε για την Προανακριτική ότι:

«Η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής. Η Βουλή έχει διαδικασίες. Οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν χθες στην προανακριτική επιτροπή είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Προσέθεσε όμως ότι :

«Εμείς αυτό που θέλουμε, και αναφέρομαι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι να δώσουμε βήμα στους μάρτυρες, όπως είναι ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος, όχι να τους φιμώσει. Και χαρακτηρισμοί όπως αυτοί που ακούστηκαν, επιστρέφονται γιατί δεν έχουν καμία σχέση με το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας».

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι: «Περιμένουμε όλα τα κόμματα να δείξουν σοβαρότητα στην Προανακριτική Επιτροπή ώστε αν υπάρχουν στοιχεία να διερευνηθούν και αν δεν υπάρχουν να πούμε ευθαρσώς ότι δεν υπήρχαν. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί, εκ προοιμίου, πρέπει να καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς για να τορπιλίσουμε το κλίμα και να αποπροσανατολίσουμε τη συζήτηση».

Η Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis θα συνεδριάσει ξανά την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ