ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άσυλο: «Κεντροαριστερός» ο Μητσοτάκης – Ο Τσίπρας σε σκληρή γραμμή

Άσυλο: «Κεντροαριστερός» ο Μητσοτάκης – Ο Τσίπρας σε σκληρή γραμμή
Αλέξανδρος Μπελτές/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αποψινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το άσυλο εξελίχθηκε σε μια αναμέτρηση μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα συνολικά για το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα.

Οι πρωτολογίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εξαιρετικά προσεκτικές.

Ωστόσο, οι δευτερολογίες και οι τριτολογίες παρεκτράπηκαν (ως είθισται άλλωστε) σε εφ’ όλης της ύλης διαξιφισμούς από τους οποίους δεν έλειψαν οι «κορώνες» και οι ρητορικές ευκολίες.

Οι πολιτικές γραμμές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως εξέπληξε πολλούς, κάνοντας μια τοποθέτηση σαφώς προσανατολισμένη προς τα κεντρώα ακροατήρια. Παρά τα αυξανόμενα «πυρά» που δέχεται από τα δεξιά, ο πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνο στην αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και τον περιορισμό της πρόσβασης στο άσυλο που φέρνει το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη.

Έδωσε εξίσου έμφαση στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας.

Χαρακτηριστικά είπε ότι το βλέμμα της κυβέρνησης είναι «στους κυνηγημένους του κόσμου αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων».

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας χαριτολογώντας, είπε ότι ήταν μάλλον κεντροαριστερός ο λογογράφος του πρωθυπουργού για τη συγκεκριμένη ομιλία.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην ανακολουθία της προεκλογικής ρητορείας της ΝΔ με τις πράξεις της ως κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η ΝΔ υποσχέθηκε με εύκολο και δημαγωγικό τρόπο πολλά τα οποία δεν μπορούν να γίνουν. «Όλα εδώ πληρώνονται» ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε.

Ο κ. Τσίπρας, δηλαδή, σηκώνει το χαρτί της κυβερνητικής αναξιοπιστίας και ανειλικρίνειας, όπως ακριβώς έκανε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Εμμέσως πλην σαφώς, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκαν ότι η μια εθνική κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί μόνο μέχρις ενός σημείου ένα φαινόμενο παγκόσμια διάστασης όπως το προσφυγικό / μεταναστευτικό ρεύμα.

Δομημένο σύστημα

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι:

  • H Ελλάδα αποκτά, επιτέλους, ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου.
  • Η κυβερνητική παρέλαβε μια χαοτική κατάσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ασύλου.
  • Πρέπει να μην εκπέμπεται το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς κανέναν τελικά έλεγχο.
  • Είναι ανάγκη να γίνει πιο αυστηρή η περιφρούρηση των συνόρων.
  • Απλοποιείται και συντομεύει χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες.
  • Διευκολύνονται οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Αναποτελεσματικό το νομοσχέδιο

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι:

  • Το νομοσχέδιο για το άσυλο εκτός από ιδεοληπτικό θα αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματικό σε σχέση με τους ίδιους της κυβέρνησης.
  • Συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου αντίκειται στο ευρωπαϊκό Δίκαιο.
  • Η κυβέρνηση καθυστέρησε απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα.
  • Ο πρωθυπουργός ακροβατεί μεταξύ της βαριάς και δύσκολης πραγματικότητας και των προεκλογικών υποσχέσεων του
  • Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ