ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα γίνει η κατανομή των προσφύγων: Άλλα 4.000 άτομα θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα

Πώς θα γίνει η κατανομή των προσφύγων: Άλλα 4.000 άτομα θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα
AP Photo/Petros Giannakouris

Η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα αποτελεί ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού, όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας που χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «ζήτημα εθνικής σημασίας».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κατανομή των προσφύγων και έστειλε αυστηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια ενώ παράλληλα θα ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Κλειστά κέντρα

Την ίδια ώρα, όπως είπε, προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο.

«Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», ανέφερε.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος» προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας».

Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, για την οποία είπε πως άφησε πίσω της «χαοτικές καταστάσεις και αναρχία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως σύμφωνα με στοιχεία του 2019 υπήρχαν 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμισι χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μία αίτηση.

«Είχαμε 14.000 προσφυγές στην αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επιστροφή τους. Και δυστυχώς είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία βάσει της κοινής δήλωσής της με την ΕΕ. Στο μεταξύ, παρά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF, είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος», υπογράμμισε. Υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ήδη αποτελεί νόμο του κράτους ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Για το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ακόμη ένα σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξης των 6.500 ατόμων, καθώς «άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Όπως είπε, στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται την ώρα που πληθαίνουν οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες για την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, εντείνοντας τον «πονοκέφαλο» της κυβέρνησης που πρέπει να διαχειριστεί γρήγορα και αποτελεσματικά το φλέγον αυτό ζήτημα.

Οι συνεχώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη των μετεγκαταστάσεων, που ναι μεν έχουν ξεκινήσει, ωστόσο «σκοντάφτουν» στις αντιδράσεις τοπικών αρχόντων αλλά και πολιτών. Ενδεικτικό είναι πως στο ΚΥΤ της Μόριας, παρά τη μετακίνηση συνολικά 850 αιτούντων άσυλο, διαμένουν 14.887 άτομα.

Τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου δείχνουν πως από την 1η Νοεμβρίου πέρασαν συνολικά 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Εξ αυτών, 582 έφτασαν στη Μυτιλήνη, 25 στη Χίο και 43 στη Σάμο.

Την ίδια ώρα, την ανιούσα παίρνει και ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στη χώρα από τον Έβρο.

Η ακραία συμφόρηση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκαλεί επεισόδια μεταξύ μεταναστών, ένταση μεταξύ πολιτών, αλλά και θανάτους ευάλωτων ατόμων -συνήθως παιδιών.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, κάτοικοι της Νάουσας έστησαν μπλόκα στην είσοδο της πόλης και την πλατεία μόλις πληροφορήθηκαν ότι θα έφταναν στην περιοχή τρία λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη συνέχεια, και όταν είδαν πως τα πούλμαν δεν εμφανίζονταν, πέρασαν μπροστά από τα ξενοδοχεία όπου θα γινόταν η εγκατάσταση με κομβόι αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της δημοτικής αρχής Ναούσης, τις προηγούμενες μέρες εγκαταστάθηκαν σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης 193 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά.

Αντίστοιχες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στη Χίο, με κατοίκους να διαμαρτύρονται έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.

Ο δήμαρχος του νησιού δήλωσε πως ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υποσχέθηκε πως σειρά για αποσυμφόρηση έχει πια η Χίος.

Αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων επικρατεί και στις Σέρρες, στα Βρασνά, στα Γιαννιτσά, στη Σκύδρα, στη Βέροια, στη Μεθώνη Πιερίας και στα Γρεβενά.

Πρόσφυγες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά είναι προγραμματισμένο να αποβιβαστούν σήμερα 80 πρόσφυγες και μετανάστες, με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Διαγώρας».

Στο λιμάνι του Πειραιά πρόκειται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 2», μεταφέροντας 75 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κάλυμνο.

Και στις δύο περιπτώσεις οι πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ