ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μπάρμπεκιου του… Χρυσοχοΐδη: Σε αναμμένα κάρβουνα η ΝΔ

Το μπάρμπεκιου του… Χρυσοχοΐδη: Σε αναμμένα κάρβουνα η ΝΔ
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση με το προσφυγικό / μεταναστευτικό.

O διπλασιασμός τους τελευταίους 4 μήνες του αριθμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά δημιουργεί ρωγμές στην κυβερνητική εικόνα, τόσο σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της όσο και τη διοικητική επάρκειά της. Παράλληλα, οι αντιδράσεις στη μετεγκατάσταση των προσφύγων που σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται βίαιες, δεν δημιουργούν μόνο πολιτικό πρόβλημα, αλλά συνιστούν τροχοπέδη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Το πλέον ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης, αλλά και διαφωνίες στο εσωτερικό της. Από τη μια μεριά, στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν ψηφοφόροι και αυτοδιοικητικοί της ΝΔ. Από την άλλη, εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου εκφράζονται ανοιχτά πια οι διαφωνίες

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Ενδεικτικά των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ήταν όσα είπε χτες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην ουσία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νησιά είναι μη διαχεριρίσιμη. Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι: «Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων όταν έρχονται συσσωρευμένοι. Δεν τους διασφαλίζεις τα δικαιώματά τους. Συνεπώς θα πρέπει να οργανωθείς καλύτερα ώστε να είσαι αποτελεσματικός.»

Η δήλωση Χρυσοχοΐδη προκάλεσε πολιτική θύελλα. Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση» αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού.» Καυστικό και το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να «σηκώσει τα χέρια ψηλά.»

Πιο σημαντική από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης ήταν η κριτική που άσκησε δημόσια ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος έγραψε στο Twitter ότι:

«Λυπάμαι αλλά δεν συμφωνώ με τέτοιες δηλώσεις κ. Υπουργέ. Εσείς δεν είχατε βρει καλή την κατάσταση στη Μόρια όταν την επισκεφτήκατε μόλις αναλάβατε; Ήταν καλή επί ΣΥΡΙΖΑ κι έγινε μη διαχειρίσιμη επί δικής σας υπουργίας;Εκπέμπετε λάθος μηνύματα. Κυρίως προς τους νεοδημοκράτες!»

Το μπάρμπεκιου

Σε εσωτερικό πρόβλημα της ΝΔ εξελίχθηκε και το θέμα του «μπάρμπεκιου». Υπενθυμίζεται ότι ακροδεξιοί ανακοίνωσαν τη διοργάνωση μπάρμπεκιου με χοιρινό και μπίρες έξω από hotspot. Σε κόντρα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά το ότι δεν μπορούμε να τρώμε χοιρινό ή να πίνουμε αλκοόλ επειδή ενοχλούνται κάποιοι». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι αναρτήσεις στα social media του Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη άδειασε τους δύο βουλευτές, δηλώνοντας ότι: «Κάποιοι δικοί μας νέοι βουλευτές δεν κατάλαβαν γιατί μιλούσαν . Το θέμα κομματικοποιήθηκε. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει βουλευτής της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα υποστηρίξει ότι η έλλειψη ανθρωπιάς και στήριξης του αδυνάμου μπορεί να είναι πολιτική θέση.»

Η νεοδημοκρατική Βαβέλ συνεχίστηκε με τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου να δηλώνει ότι: «Ελευθερία και δημοκρατία έχουμε. Ο καθένας μπορεί να τρώει, όπου θέλει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να αποφεύγονται εντάσεις γιατί και οι άνθρωποι αυτοί είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι οι οποίοι ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αυτοί θα μας επιβάλουν τον τρόπο ζωής τους, τον πολιτισμό τους, την παράδοσή τους ή οτιδήποτε άλλο.»

Η διαγραφή

Σε μια προσπάθεια να «σφίξουν τα λουριά» και να αποτραπούν οι «ακροδεξιές παρεκτροπές», η Πολιτικής Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας αποφασίστηκε τη διαγραφή του στελέχους της ΝΔ Κοζάνης Ιωάννη Σαντετσίδη με αφορμή ανάρτησή του στο Facebook στην οποία προτρέποντας τις Αρχές «να ρίξουν στο Αιγαίο» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είναι η δεύτερη διαγραφή στελέχους της ΝΔ για ρατσιστικές δηλώσεις μετά από εκείνη τη προέδρους της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίης Νικητοπούλου.

prosfyges

Σε κάθε περίπτωση το προσφυγικό βάζει σε αναμμένα κάρβουνα τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ