ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για το Ασφαλιστικό

Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για το Ασφαλιστικό
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ιδαιτέρως επιθετικοί προς την κυβέρνηση εμφανίστηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην Βασίλη Λεβέντη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό. Από την πλευρά του ο αρχηγός των ΑΝΕΛ  Πάνος Καμμένος επικεντρώθηκε στην ανάγκη εθνικής συννενόησης για το θέμα και στάθηκε επικριτικός προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη

Δ.Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κάνει τη βρώμικη δουλειά

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και ζήτησε την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου.

«Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο και να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι το σχέδιό της για το ασφαλιστικό μπορεί να βελτιωθεί, να στήσει ψεύτικο καβγά με τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση, το σχέδιο δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποίηση, πρέπει να αποσυρθεί αμέσως, όπως ζητάνε χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Συμπλήρωσε ότι από την πρώτη στιγμή το κυβερνητικό σχέδιο στήριξαν ο ΣΕΒ και οι άλλες οργανώσεις του κεφαλαίου και οι ευρωπαίο εταίροι, αφού είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, υλοποιεί το πάγιο αίτημα όλων αυτών να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και να μετατραπεί σε ατομική υπόθεση.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής την προ έτους πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό.

Φώφη Γεννηματά : Aποσύρετε το νομοσχέδιο- Κάντε διάλογο

Την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και την διεξαγωγή διαλόγου από μηδενική βάση ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Αποσύρετε το ασφαλιστικό σας σχέδιο, βάλτε τις προτάσεις σας στο καλάθι των αχρήστων και ξεκινήστε διάλογο από την αρχή για να βρεθεί λύση. Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σας σχέδιο, πάρτε το πίσω τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στους αγρότες και ότι «με τα μέτρα που τους επιβάλλει τους καταστρέφει, τους οδηγεί στην εξόντωση και ταυτόχρονα καταδικάζει την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό».
«Δεν είναι τυχαίο ότι στα σημεία διαμαρτυρίας είναι νέοι άνθρωποι. Το να απειλούν οι υπουργοί τους αγρότες δεν είναι λύση», επεσήμανε.
Ακόμα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «παραδόθηκε άνευ όρων και τώρα ψάχνει να μεταφέρει τις ευθύνες του αλλού.

Στ. Θεοδωράκης: Ζητήστε συγγνώμη από τους αγρότες

Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με αιχμή το ασφαλιστικό και το αγροτικό, κατηγορώντας τα ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ενώ αντίθετα, όπως είπε, « υπερασπίστηκαν μαζί ένα πελατειακό αδιάφανο σύστημα και πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισής τους».

«Στις αντιδράσεις πρωτοστατούσαν πάντα οι συντεχνίες, οι πελάτες των κομμάτων. Κοινός τους στόχος: Ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές να ψάχνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, και πρόσθεσε:.
«Δεκαετίες τώρα έχουμε, εισφοροδιαφυγή, μεγάλο λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών μηχανισμών, καθυστέρηση στη μηχανοργάνωσή τους και έλλειψη διαφάνειας που καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της προσφοράς του κάθε ταμείου
Αλλά για όλα αυτά καμία συζήτηση, καμία πρόταση, καμιά αγωνία».
Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τους αγρότες, να τους πει την αλήθεια και να πάψει να τους κοροϊδεύει.
«Πείτε τους ότι οι υποσχέσεις σας ήταν ψεύτικες. Μην νομίζετε ότι θα τους ξεγελάσετε με χάντρες. Κατάλαβαν ότι τους χρησιμοποιήσατε για να πάρετε την εξουσία. Βλέπουν τον τρόπο που πολιτεύεστε. Ενημερώνονται για τις υπερβολές σας
Ξέρουν για τις σπατάλες σας, το κομματικό σας κράτος, τις χιλιάδες των μετακλητών σας υπαλλήλων», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Αποστάσεις Λεβέντη από τις δαμαρτυρίες

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης πήρε σαφείς αποστάσεις από τις μορφές διαμαρτυρίας που επέλεξαν οι διαδηλωτές κατά του ασφαλιστικόυ λέγοντας ότι «αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά». Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που προωθεί κατά των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών «στο τέλος θα φάει ξύλο».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέφερε τους όρους του για την υπερψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. «Αύριο το πρωί θα ψηφίσω το ασφαλιστικό αν βάλετε πλαφόν στα 1.500 ευρώ. Αν συγχωνεύσετε όλες τις συντάξεις σε μία, αν κόψετε τις συντάξεις των πλουσίων και των τέως βουλευτών» ανέφερε.

Ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε όμως και στην κυβέρνηση για την πρόθεσή της να χορηγήσει μόνο τέσσερις άδειες στα κανάλια λέγοντας ότι πρέπει να πάρουν άδειες όλα τα κανάλια που λειτουργούν. Χαρακτήρισε, μάλιστα, "πραξικόπημα" τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους τηλεοπτικούς σταθμούς

Πάνος Καμμένος: Συμβούλιο πολτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό

Κάλεσμα στους πολιτικούς αρχηγούς να "καθίσουν όλοι μαζί στο τραπέζι του Προέδρου της Δημοκρατίας" ώστε να βρουν όλοι μαζί λύση στο Ασφαλιστικό, απηύθυνε από την Ολομέλεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος τόνισε πως για αυτό το ζήτημα που αφορά το μέλλον των παιδιών, πρέπει να παραγκωνιστούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για να βρεθεί κοινή συνισταμένη.

"Αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός από μας, είναι σε αυτό το Ασφαλιστικό να υπάρχει σύμπνοια και να χτίσουμε με ασφάλεια το μέλλον των γενεών που έρχονται" είπε ο κ. Καμμένος χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος πάντως, ο οποίος διαδέχθηκε στο βήμα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Σημίτη, και "υπενθύμισε" ότι τότε ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ πρόεδρος της ΝΔ και από την πτέρυγα της ΝΔ "δίναμε μάχη" εναντίον του ΠΑΣΟΚ του Γιαννίτση "γιατί τα Ταμεία τότε έπαιζαν στο Χρηματιστήριο τα αποθεματικά τους". "Μετά την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τα ξεχάσαμε;" διερωτήθηκε όπως επίσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ξέχασε "τι γινόταν με τις μετοχές της Εθνικής και τα Ταμεία, όταν ήταν στέλεχός της". Υπενθύμισε ακόμη, ότι "μετά τον μεγάλο τζόγο της εποχής του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η εποχή του PSA, που έκανε η ΝΔ ως συνέταιρος του ΠΑΣΟΚ".

Νίκος Μιχαλολιάκος: Aναγκαία η ανακεφαλοποίηση των ταμείων

Διάκριση σε βάρος του κόμματός του, κατήγγειλε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος λέγοντας πως η Χρυσή Αυγή εξαιρέθηκε από την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Είναι μία διάκριση από εσάς που είστε κατά των διακρίσεων» είπε, και αναρωτήθηκε «εάν οι 400.000 ψηφοφόροι του κόμματός του δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και δεν παίρνουν συντάξεις».

Στην ομιλία του ο κ. Μιχαλολιάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο ασφαλιστικό, «εξοντώνει, ότι υγιές και παραγωγικό στον τόπο» και τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, ότι σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για τις αλλαγές τις οποίες εισηγείται στο ασφαλιστικό, ενώ τα είχαν εγκρίνει με την ψήφο τους στις 14 Αυγούστου του 2015.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το «τζογάρισμα στο χρηματιστήριο», όπως το χαρακτήρισε, και την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ασφαλιστικοί φορείς με το PSI.
Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε επίσης, ότι έπρεπε να έχει γίνει ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών φορέων όπως έγινε με τις τράπεζες, και «ζήτησε την κατάργηση του νόμου "περί ευθύνης υπουργών", ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις απώλειες των ταμείων».
Στάθηκε ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό των αγροτών, γιατί όπως είπε, «η αναγέννηση και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, περνά από τον πρωτογενή τομέα και η παραγωγή του αγρότη αυξάνει τις εξαγωγές και μειώνει τις εισαγωγές και αποτελεί "διπλό κέρδος για την ελληνική οικονομία».

Διαβάστε ακόμα:

Ασφαλιστικό: Σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ