ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της άτυπης Κ.Ο. της ΝΔ: Η στήριξη Μητσοτάκη σε Χρυσοχοΐδη, η «γκρίνια» και τα παράπονα

Το παρασκήνιο της άτυπης Κ.Ο. της ΝΔ: Η στήριξη Μητσοτάκη σε Χρυσοχοΐδη, η «γκρίνια» και τα παράπονα
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Η εισαγωγή νέων ηθών στους βουλευτές ήταν ο κύριος σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας –μιας συνάντησης που έγινε το Σάββατο σε χαλαρό ύφος και με θέα τη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός ήθελε να δείξει στα στελέχη του ότι πλέον η κοινωνία των πολιτών έχει αλλάξει και πως χρειάζεται νέα προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων, με πρώτο φυσικά το μεταναστευτικό / προσφυγικό που απασχόλησε και το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους βουλευτές του να ξεχάσουν αυτά που έλεγαν προεκλογικά γιατί οι προκλήσεις πλέον είναι άλλου επιπέδου και οι ανάγκες των πολιτών διαφορετικές.

Σύμφωνα με ορισμένους εκ των βουλευτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω όσων είπε στην κλειστή στα ΜΜΕ αίθουσα έδειξε ότι στηρίζει πλήρως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κάτι που έκανε ανοιχτά, άλλωστε, και αργότερα μπροστά στις κάμερες, με αφορμή τον εντοπισμό της γιάφκας των τρομοκρατών της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Κατά την ομιλία του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαρίθμησε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος –που αλήθεια είναι ότι δεν τον βλέπουν όλοι με καλό μάτι διότι δεν τον θεωρούν «σάρκα από τη σάρκα τους»- τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών.

Τόνισε, μάλιστα, μεταξύ άλλων:

«Δεν φτάνει να καθαρίσουμε τα Εξάρχεια, πρέπει να τελειώνουμε με την εξάρθρωση των εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων».

Πρόσθεσε δε, πως «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο».

Στα «δύσκολα» του προσφυγικού, ακούστηκε από πλευράς του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου όχι ακριβώς γκρίνια αλλά κάτι σαν παράπονο. Όπως είπε, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα των δημάρχων, καθώς φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως προς την τοποθέτηση προσφύγων σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επικράτειας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοδωρικάκος αντέδρασε και στο οικονομικό θέμα, σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή των δήμων στη φιλοξενία προσφύγων, προτρέποντας τους βουλευτές να ρωτήσουν τους αρμόδιους υπουργούς που χειρίζονται τα σχετικά κονδύλια.

Κάποια στιγμή, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για κονδύλια και προγράμματα για τους πρόσφυγες και ο κ. Θεοδωρικάκος δεν απάντησε κάτι σχετικά, θέλοντας να δείξει ότι δεν έχει το υπουργείο του επαφή με τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Για αυτό και ο πρωθυπουργός απάντησε αναφορικά με το ζήτημα ότι:

«Δεν έχει γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών».

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι θα γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα. Για το λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί άλλωστε και 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων.

Το ίδιο επανέλαβε σχεδόν και στη συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ:

«Δεν διαπραγματευόμαστε με τσαμπουκάδες… Η έξαρση του προσφυγικού είναι κάτι απρόοπτο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαντάμε με έμφαση. Απαντάμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα μπαίνει ο χειμώνας οι ροές θα μειωθούν. Έχουμε άλλη πολιτική γιατί αλλάξαμε τον νόμο περί ασύλου. Σχεδόν καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε».

Από τους περίπου 55 βουλευτές που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της άτυπης Κ.Ο., ο καθένας από την πλευρά του ανέδειξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επικρατούν στην εκλογική του περιφέρεια.

Ο Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Το κέντρο και τα μάτια σας, τη μεσαία τάξη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καραδοκεί με ακρότητες...».

Όταν ο κ. Μητσοτάκης πήρε το λόγο αναφέρθηκε στις επιτυχίες της κυβέρνησης.

«Ο κόσμος μας ψήφισε για να αλλάξουμε σε τρία θέματα τη χώρα -οικονομία, ασφάλεια πολιτών και επενδύσεις. Και στις τρεις αυτές ενότητες τα πάμε πολύ καλά, και αυτό έχει τη σημασία του» είπε ο πρωθυπουργός, που θεωρεί ότι η συνάντησή του με τους βουλευτές απέδωσε καρπούς.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο για την τελευταία επιχείρηση μετεγκατάστασης των προσφύγων από τα νησιά, με στόχο την αποσυμφόρηση και την μεταφορά τους στην ενδοχώρα.

Όλο αυτό θα γίνει με συντεταγμένο σχέδιο από την πολιτεία και με την υποστήριξη του πολιτικού προσωπικού της κυβέρνησης, που μετά το «μασάζ» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επτά συνολικά υπουργούς που μίλησαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση στους ευτυχώς λίγους κατοίκους των πόλεων που αντιδρούν –όχι άδικα πολλές φορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ