ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή Τσίπρα και Μητσοτάκη

Ασφαλιστικό: Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή Τσίπρα και Μητσοτάκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετωπική ήταν η πρώτη σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στην πρώτη τους κοινοβουλευτική μάχη «έπαιξαν τα ρέστα τους», όπως σχολίαζαν βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής, εξαπολύοντας σφοδρά προσωπικά πυρά ο ένας στον άλλο.

Η μαραθώνια συζήτηση δεν επικεντρώθηκε μόνον στο ασφαλιστικό, που ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης, αλλά και σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τους κομματικούς διορισμούς στο δημόσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ζήτησε συναίνεση και προτάσεις στο ασφαλιστικό, εισπράττοντας ωστόσο, την αρνητική απάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ανέφεραν πως δεν πρόκειται να στηρίξουν τις κυβερνητικές προτάσεις με την ψήφο τους. επεσήμανε πως εάν δεν ληφθούν μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει και κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για νεοφιλελεύθερες απόψεις «είστε ακραία νεοφιλελεύθερος, ταυτίζεστε με τις θέσεις των δανειστών», είπε, χαρακτηρίζοντας τον «γιαλαντζί μεταρρυθμιστή».

«Επιχειρήσατε να μας ταυτίσετε με τους δανειστές, εσείς που υπογράψατε το 3ο μνημόνιο, που μας ήταν αχρείαστο, εσείς μας το φορέσατε», ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανέγνωσε επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ με ημερομηνία 23/7/2015 που ζητούσε νέο δάνειο, σημειώνοντας πως προσβλέπει σε συνεργασία με το Ταμείο.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε βαρύτατες ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα και απηύθυνε προσκλητήριο διαλόγου με τα όλα τα κόμματα, τα οποία κάλεσε να καταθέσουν τις προτάσεις τους. «Σταματήστε να παίζετε κρυφτό και πάρτε θέση, αφού δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά σας άπλυτα, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο και κρατήστε στάση ευθύνης», είπε και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων και υπεραμύνθηκε της θεσμοθέτησης ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης με κοινές εισφορές και τρόπο υπολογισμού σύνταξης.

Εμφανίστηκε ανοιχτός σε βελτιώσεις, ανέφερε πως είναι ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες και εξέφρασε την έκπληξή του γιατί κάποιοι από τους αγρότες αρνούνται τον διάλογο με τον πρωθυπουργό.

«Αναρωτιέστε γιατί δεν συνομιλούν οι αγρότες μαζί σας; Μήπως να πάτε εσείς στα τρακτέρ, ίσως ο χώρος αυτός σας είναι πιο οικείος», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ που ήρθε σε άγρια κόντρα με τον πρωθυπουργό για τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων στο δημόσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι και η ΝΔ έκανε διορισμούς με κομματικά κριτήρια και πρόσθεσε πως όταν και η σημερινή κυβέρνηση κάνει τα ίδια και χειρότερα δεν μπορεί να μιλά για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία ανέφερε πως ως υπουργός ο κ. Μητσοτάκης είχε 51 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης μόλις 2.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως την πιο επιβλαβή κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας «μετατρέψατε την ελπίδα σε απόγνωση», είπε και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θυσιάζει το μέλλον των επόμενων γενιών προκειμένου να είναι αρεστοί σήμερα. Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει το ασφαλιστικό. Αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις της ΝΔ και αναφέρθηκε στις προτάσεις Γιαννίτση για το ασφαλιστικό και τις αποδοκιμασίες στην πλατεία Συντάγματος. «Η ηγεσία του τότε ΣΥΝ ήταν οι πρώτοι καταγγέλοντες και η δική μας παράταξη δεν βοήθησε», ανέφερε.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των προτάσεων της ΝΔ για το ασφαλιστικό, τάχθηκε υπέρ τριών ταμείων, ζήτησε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία, ακύρωση των αυξήσεων ύψους 150 εκατ. στους δημοσίους υπαλλήλους χωρίς αξιολόγηση και φρένο στις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων. «Ακούμε εγγόνια να επικαλούνται τους παππούδες τους για μια θέση μετακλητού στο δημόσιο», είπε, χαρακτηρίζοντας την αντίληψη αυτή ταφόπλακα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

«Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μεταρρύθμιση», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει. «Το κυβερνητικό σχέδιο οδηγεί σε σοβαρή μείωση των συντάξεων», ανέφερε και στρέφοντας τα πυρά της κατά του Αλέξη Τσίπρα τον κατηγόρησε για απύθμενο θράσος και αλαζονεία. «Από την αλαζονεία της εξουσίας περάσατε στην αλαζονεία της αδυναμίας. Για αυτό πια δεν σας πιστεύει κανείς», είπε και τόνισε ότι «το κυβερνητικό σχέδιο υπονομεύει την αρχή της αναλογικότητας στις παροχές, υπονομεύει την ασφαλιστική συνείδηση, ισοπεδώνει τις συντάξεις».

«Όταν ζητάτε προτάσεις για το ασφαλιστικό και είναι δεδομένες οι δεσμεύσεις του μνημονίου και η εργασιακή ζούγκλα, είναι σαν λες πάμε για σφαγή, τέτοιες προτάσεις μην περιμένετε από το ΚΚΕ, εσείς ψηφίσατε μνημόνιο», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται και δεν παίρνει τροποποιήσεις. Ζήτησε να μην προχωρήσουν οι κυβερνητικές προτάσεις και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας που πλήττει περαιτέρω τα ήδη μειωμένα εισοδήματα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στήνουν ένα νέο ψεύτικο, κάλπικο δίπολο με σχήματα δεξιά – αριστερά, Τσίπρας – Μητσοτάκης, νεοφιλελεύθεροι- λαϊκιστές.

Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση όσο και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και υπερασπίστηκαν μαζί ένα πελατειακό αδιάφανο σύστημα, πολεμώντας τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισης τους. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τους αγρότες και ζήτησε να καταργηθούν οι στρατιές συμβούλων. «Με μια τροπολογία διπλασιάσατε τις διοικήσεις δημόσιων οργανισμών, φέρτε λοιπόν τροπολογία που θα καταργεί τις στρατιές των συμβούλων και εμείς θα την ψηφίσουμε. Θα είναι και ένα μήνυμα προς την κοινωνία. Περιορίζουμε το κομματικό μας κράτος για το\ ασφαλιστικό», είπε. Ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό, το οποίο –όπως είπε- «είναι στην Ελλάδα ένα φαγοπότι που ο καθένας παραγγέλνει για τον εαυτό του τα πιο ακριβά και στο τέλος όλοι δείχνουν προς την πόρτα λέγοντας «τον λογαριασμό θα τον πληρώσει η κοπέλα που μόλις μπαίνει» και εμείς αυτό το ασφαλιστικό δε θα το στηρίξουμε».

Υπέρ μιας νέας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίαςγια την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τάχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ζητώντας παράλληλα να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε όσους διέλυσαν τα ταμεία έως σήμερα. Ο Πάνος Καμμένος πρότεινε στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να υπάρξει ειδική εισφορά 1 -1,5% από κάθε τραπεζική συναλλαγή.

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό την χαρακτήρισε «ζογκλέρ», καθώς –όπως είπε- με λιγότερα λεφτά θα δίνει τις ίδιες συντάξεις. «Το ξύλο να δω ποιος θα το φάει», διερωτήθηκε, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα. Αμφισβήτησε την δύναμη της συμπολίτευσης και για άλλη μια φορά ζήτησε απ τον πρωθυπουργό να δείξει γενναιότητα και να παραιτηθεί, προκειμένου να δημιουργηθεί οικουμενική κυβέρνηση.

Για καταστροφική και εθνοκτόνα πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης, ίδια με αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων, έκανε λόγο ο Νίκος Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε πως το μνημόνιο το ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΟΤΑΜΙ. Είπε ότι οι αγρότες θα υποστούν επώδυνα μέτρα και υπενθύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αφρολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Εξέφρασε δε, επιφυλάξεις για το εάν θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό από όλους τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως «οι συντάξεις για τα χαμηλότερα στρώματα είναι καλύτερες» και πως «το νέο ασφαλιστικό επιβαρύνει κάπως τις συντάξεις των μεσαίων και των ανώτερων στρωμάτων, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά». Πρόσθεσε ακόμη, ότι το νέο σύστημα δίνει ελπίδα ότι και ο σημερινός εργαζόμενος θα πάρει σύνταξη, αλλά και ότι ο νυν συνταξιούχος δεν θα υποστεί και νέα περικοπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ