ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύκλοι Δένδια: Αδιανόητο να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Κύκλοι Δένδια: Αδιανόητο να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ενόχλησή τους αναφορικά με το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το οποίο υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές, την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στις 16 Ιουλίου 2016, «είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς», εξέφρασαν την Τετάρτη κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

«H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor», ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές.

«Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται», προσέθεσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Επίσης, διεμήνυσαν πως «γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το δημοσίευμα του Nordic Monitor επικαλείτο απόρρητα έγγραφα και μιλούσε για στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στις 16 Ιουλίου 2016, με στόχο την επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και του ελικοπτέρου με το οποίο είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, και ότι «οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς».

Ενοχλημένος και ο Νίκος Κοτζιάς

Το θέμα που προέκυψε με το δημοσίευμα του Nordic Monitor προκάλεσε δυσφορία και από πλευράς του Νίκου Κοτζιά προκάλεσε η αναδημοσίευση θέματος της ιστοσελίδας Nordic Monitor από μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών να μιλάει για «ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη από το καλοκαίρι του 2016».

Το εν λόγω δημοσίευμα έκανε λόγο για «απόρρητο σχέδιο της Άγκυρας» με στόχο την επιστροφή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται για το πραξικόπημα του 2016 και η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πως δεν πρέπει να εκδοθούν στη γειτονική χώρα.

«Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό» έγραψε ο κ. Κοτζιάς.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας υποστηρίζει πως το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε την επομένη του πραξικοπήματος εντολές στις Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και στην Αεροπορία, προκειμένου να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν πίσω το ελικόπτερο με τους «οκτώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ