Ένταση σε εκδήλωση για το προσφυγικό με ομιλητή τον Γιάννη Μουζάλα
Πηγή: EUROKINISSI / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

«Όλα εξαρτώνται από το ποια δύναμη θα νικήσει μέσα στην Ευρώπη. Θα νικήσει η δύναμη που δεν θέλει να κάνει νησιά Ελις; Αν νικήσει αυτή η δύναμη είμαστε εντάξει, αν νικήσει η δύναμη που θέλει να κάνει νησιά Ελις, είναι πιθανόν να έχουμε πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αν έχει σπάσει το αυγό του φιδιού, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το φίδι».

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπισή του στα ευρωπαϊκά όργανα μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη με θέμα: "Η Ελλάδα και οι μεταναστευτικές ροές". Μια εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από ένταση καθώς ομάδα διαδηλωτών άνοιξε πανό μέσα στην αίθουσα και φώναξε συνθήματα κατά του φράχτη του Έβρου.

MOU2 copy

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια φοβισμένη Ευρώπη που δεν μπορεί να αντέξει άλλο αυτή την προσφυγική ροή», τόνισε ο κ. Μουζάλας σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «για πρώτη φορά από τον Β΄Π.Π., βρισκόμαστε μπροστά στο μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα, με ενδεικτικό το γεγονός ότι μέσα σε 8 μήνες, "πέρασαν" από την Ελλάδα 800.000 άνθρωποι, διωγμένοι από τον φονταμενταλισμό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η μεγάλη διαμάχη που γίνεται στην Ευρώπη, αυτό που είπε ανοιχτά ένας Βέλγος ακροδεξιός στη Σύνοδο Κορυφής, είναι να κάνουμε push back που είναι ποινικό αδίκημα, αρνούμαστε να το κάνουμε και γι΄αυτό τον λόγο μας πολεμούν συνέχεια».

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ και αφορούν τη μη λειτουργία του καταυλισμού προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός, μετά την απαγόρευση διέλευσης άλλων εθνικοτήτων εκτός από Ιρακινούς, Αφγανούς και Σύρους, αφορά στην φιλοξενία προσφύγων όταν υπάρχει πολύωρο κλείσιμο του σημείου διέλευσης από τη γειτονική χώρα.

Νωρίτερα, ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και δήλωσε ότι θα φτιαχτούν κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε διάφορες πόλεις στη χώρα. Ο δήμαρχος από την πλευρά του, ενημέρωσε τον υπουργό για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με άλλους δήμους της μητροπολιτικής περιοχής, ώστε να κατατεθεί μία κοινή πρόταση χρηματοδότησης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το διετές πρόγραμμα 20.000 θέσεων υποδοχής για υποψηφίους προς μετεγκατάσταση και άλλους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!