ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι προτεραιότητά μας

Μητσοτάκης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι προτεραιότητά μας
ΙΝΤΙΜΕ

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι προτεραιότητά μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ digital economy forum 2019 με τίτλο «Leading Greece to Growth». 

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τη νέα κυβέρνηση, με αναφορά απευθείας στον πρωθυπουργό.

Η απλοποίηση αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη και ο νέος σχεδιασμός για την κυβερνοασφάλεια αποτελούν τα πρώτα δείγματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις εταιρείες επικοινωνιών να μειώσουν τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες δεδομένων, καθώς, όπως είπε, είναι ακριβές.

«Οι εταιρείες πρέπει να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», τόνισε.

Επίσης έθεσε τους εξής 6 κεντρικούς στόχους.

  1. Ίδρυση πλατφόρμας gov.gr ως μοναδικής πύλης πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο και τις υπηρεσίες του. Είπε ότι στην αρχή θα συγκεντρωθούν δημόσιες υπηρεσίες που ήδη παρέχουν ψηφιακά υπηρεσίες προσθέτοντας δύο από τις πιο διαδεδομένες πράξεις, την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά θα εντάσσονται όλο και πιο νέα στοιχεία.
  2. Η έννοια της προσωπικής ταυτοποίησης με τις ταυτότητες νέου τύπου στο πρότυπο της Εσθονίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι έγχρωμες και θα δίνουν τη δυνατότητα ψηφιακών υπογραφών ενώ περιλαμβάνεται και η χρήση ενός ενιαίου αριθμού για τις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο.
  3. Απλοποίηση των διαδικασιών και ολοκλήρωση του ομώνυμου εθνικού προγράμματος. Το δημόσιο δεν θα ζητά ξανά δεδομένα που έχουν δοθεί.
  4. Πρόσβαση στις νέες τηλεπικοινωνίες. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε εδώ ότι το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό και τόνισε πως «είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις».
  5. Καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για το ανθρώπινο δυναμικό. Επ'αυτού αναφέρθηκε στο χάσμα δεξιοτήτων που υπάρχει στην αγορά εργασίας παρότι η χώρα έχει, όπως είπε, απαγορευτικά μεγάλη ανεργία. Μίλησε για έλλειμμα προσωπικού για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και είπε ότι λύση είναι ο ανάλογος προσανατολισμός της εκπαίδευσης και ένα ευρύ σχέδιο επιμορφωτικών προγραμμάτων. Πρόσθεσε ότι 400.000 νέοι έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της απαγορευτικής φορολογίας και του ασφαλιστικού που συνέδεε τις εισφορές με το εισόδημά τους. «Αυτά αλλάζουν ήδη και σε συνδυασμό με τη γενικότερη αισιοδοξία πιστεύω ότι ένα σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού θα ξανακάνει το βήμα να επιστρέψει στην πατρίδα», συμπλήρωσε.
  6. Η αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας δεν αποτελεί μια ουδέτερη, τεχνική κατεύθυνση. Δεν είναι τεχνοκρατική προσέγγιση αλλά συνειδητή επιλογή, άκρως πολιτική, στο όνομα των πολλών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Είναι προϋπόθεση ευημερίας των πολιτών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ