ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα παραλειπόμενα του συνεδρίου της ΝΔ: Η φαινομενική ηρεμία και η «τορπίλη» Σαμαρά

Τα παραλειπόμενα του συνεδρίου της ΝΔ: Η φαινομενική ηρεμία και η «τορπίλη» Σαμαρά
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, μίλησαν για καινοτομία και επιχειρηματικές δράσεις νέων ανθρώπων και απέφυγαν τα εσωκομματικά. Ήταν αυτό συνέδριο για ένα μεγάλο κόμμα σαν τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο μάλιστα κυβερνά;

Σε διαφορετικό τόνο από τα συνέδρια που είχαμε συνηθίσει τα περασμένα χρόνια, η κυβερνητική παράταξη επί δυόμιση μέρες αντάλλασσε απόψεις σε «ξενέρωτες» για τα πολιτικά ήθη συζητήσεις, τις οποίες η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας ούτε που φαντάστηκαν ότι θα έκαναν…

Οι περισσότεροι από τους 6.500 συνέδρους που έλαβαν μέρος στο συνέδριο της ΝΔ ήθελαν να ακούσουν από το στόμα του αρχηγού τους κάποιο στοιχείο για το πρόσωπο που θα επιλέξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Άσκοπα, όμως, περίμεναν… Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι το θέμα δεν απασχόλησε τα πηγαδάκια!

Μάλιστα, τα ονόματα έδιναν και έπαιρναν, ιδίως μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Όλοι είχαν και από ένα όνομα να ρίξουν στο… τραπέζι. Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής ενώ λιγότερο ακούστηκαν τα ονόματα Άννα Διαμαντοπούλου και Μαρία Δαμανάκη -έτσι και αλλιώς, στην πλειοψηφία τους οι σύνεδροι θεωρούν ότι οι δύο κυρίες δεν είναι πολιτικά κοντά στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως κρατά καλά κρυμμένο το όνομα του υποψηφίου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και δεν το έχει αποκαλύψει ούτε στον πιο στενό του συνεργάτη. Οι συζητήσεις για αυτό το θέμα γίνονται με εμπιστευτικό και προσεκτικό τρόπο -είτε για να βολιδοσκοπήσει ο ίδιος κάποιον ή κάποια που θα ήθελε να προτείνει είτε γιατί το πρόσωπο έχει συμφωνήσει και «κλειδώσει» και τηρείται σιγή ισχύος μέχρι την επίσημη ανακοίνωση.

Σε άλλο… τέμπο για το προσφυγικό ο Σαμαράς

Το θετικό κλίμα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας παραλίγο να… χαλάσει από ένα μέρος της τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που προκάλεσε αίσθηση όταν αναφέρθηκε στο προσφυγικό χαρακτηρίζοντας «λαθρομετανάστες» όλους εκείνους που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.

Σε αντίθετη κατεύθυνση από τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έδωσε εύσημα στην Ε.Ε. για την κατανόηση του προβλήματος, ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μίλησε για «λαθρομετανάστες» και χειροκροτήθηκε από τους συνέδρους. Κίνηση που αφενός σχολιάστηκε και αφετέρου ανέδειξε την απόσταση που χωρίζει τον πρώην πρωθυπουργό με τον νυν στο ζήτημα αυτό.

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθώ αλαζονεία

Με το περιεχόμενο του συνεδρίου, που δεν είχε τίποτε από το παρελθόν, αυτό που ήθελε να κάνει ο πρωθυπουργός ήταν να στείλει μήνυμα στα στελέχη του ότι η κοινωνία περιμένει έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης και προσέγγισης της πολιτικής και ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το ύφος και το ήθος.

Για αυτό και ανέφερε με έμφαση ότι δεν θα ανεχθεί σημάδια αλαζονείας από κανένα στέλεχος της κυβέρνησης:

«Η χώρα μας έχει, σήμερα, μια ισχυρή κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός δεν χαρακτηρίζει μόνο τους αντιπάλους μας. Μπορεί να απειλήσει και την δική μας σκέψη. Και να μην ξεχνάτε πως η αλαζονεία και η αυταρέσκεια είναι πάντα κακός σύμβουλος. Χρέος μου είναι να μην επιτρέψω τέτοιες συμπεριφορές να σκιάσουν τη διαδρομή μας. Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύσω».

Στην ουσία εμμέσως ο ίδιος αναφέρθηκε στις αστοχίες γύρω από τις τοποθετήσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων κάτι που ο ίδιος αναμένεται να διορθώσει το επόμενο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να δώσει έμφαση στο ακροατήριο του συνεδρίου στις νέες δεξιότητες, την τεχνολογία, το περιβάλλον, την ψηφιακή εποχή, ενότητες που μέχρι πριν από μόλις λίγο καιρό έμοιαζαν στις κομματικές συζητήσεις μόνο ως ειρωνεία και αστεία για να περνά η ώρα.

Με τον τρόπο αυτόν ο πρωθυπουργός ανοίγει, όπως λένε συνεργάτες του, την πόρτα στη δημόσια συζήτηση σε ομάδες πληθυσμού όπως τους νέους και τις νέες, που μέχρι τώρα αποστρέφονται την πολιτική και τα κόμματα.

Σε μια συζήτηση, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, με αποτελέσματα και όχι ατέρμονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που δεν ενδιαφέρουν και κανέναν!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ