ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα η χρηματοδότηση της ΕΕ για τις κλειστές δομές προσφύγων

ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα η χρηματοδότηση της ΕΕ για τις κλειστές δομές προσφύγων
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ / INTIME

Μείζον ζήτημα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο προσφυγικό προκύπτει από όσα δήλωσαν στο CNN Greece oι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλουγλου και Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα χρηματοδοτήσει το 2020 την κατασκευή των κλειστών δομών προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Κούλογλου δήλωσε: «Η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα στο προσφυγικό. Το σχέδιο στο οποίο κατέληξε για τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων προσφύγων, δεν είναι μόνο απάνθρωπο. Δεν στέκει επίσης από οικονομικής πλευράς και είναι αντίθετο στις τάσεις που επικρατούν στην ΕΕ. Είναι τέτοια η προχειρότητα των κυβερνώντων που ούτε τη γνώμη της ΕΕ ζήτησαν ούτε προϋπολογισμό έχουν κάνει. Τα στρατόπεδα στοιχίζουν αρκετά εκατομμύρια και δεν έχουν συμπεριληφθεί στον ευρωπαϊκό προγραμματισμό για το 2020. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Το προσφυγικό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για να το διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους, όπως κάνει η κυβέρνηση».

Όχι με γραμμή Σαμαρά

Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε στο CNN Greece ότι «Έρχεται χειμώνας και η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς σχέδιο κι επαρκή προετοιμασία, συνεχίζει να παλινωδεί στο προσφυγικό ανάμεσα στην προεκλογική ρητορική ης και τις πιέσεις της πραγματικότητας. Οι 6 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε θέσει με ερώτησή μας το ζήτημα των κλειστών δομών και περιμένουμε την απάντηση της Κομισιόν. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να παρουσιάσει το σχέδιο, το χρονοδιάγραμμα, τις πηγές χρηματοδότησης, καθώς και την ευρωπαϊκή έγκριση και συμβολή πόρων. Με γραμμή Σαμαρά αυτό δύσκολα θα επιτευχθεί».

Σύμφωνα με το tvxs.gr, η ΕΕ ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τις κλειστές δομές to 2020 γιατί σα δύο ελληνικά σχέδια που στάλθηκαν στις Βρυξέλλες to 2019 δεν έχει συμπεριληφθεί σχετικό αίτημα.

Όχι και από την Κω

Την αντίθεση του στο κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων στην Κω, εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο του νησιού. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις εξαγγελίες της και καλούμε άμεσα τους βουλευτές Δωδεκανήσου σε συνάντηση στην Κω, με την συμμετοχή και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ