ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ότι είναι άκυρη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Πέτσας: Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ότι είναι άκυρη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
ΙΝΤΙΜΕ/ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το προσφυγικό αλλά και το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε πώς «κλείδωσε» η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο και εξέθεσε την πολιτική της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ο κ. Πέτσας είπε:

«Προσπαθήσαμε σε όλες τις πολιτικές επαφές μας να αναδείξουμε ότι είναι άκυρη η συμφωνία».

Ερωτηθείς για την ατζέντα της συνάντησης, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία είχε θετική έκβαση το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό ενώ έμειναν ανοιχτά τα άλλα δύο -το μεταναστευτικό και η Ανατολική Μεσόγειος.

«Στα οποία είχαμε κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το στοίχημα της σημερινής συνάντησης είναι να εξομαλύνουμε το κλίμα» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Έχουν απαντηθεί όλα και δε γίνεται να εξαφανίσει έτσι τα νησιά από τον χάρτη».

«Το θέμα είναι αν θα απομονωθεί η Τουρκία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως το θέμα είναι τι αξιώνει παράνομα μια περιοχή και πώς αντιδρούν οι υπόλοιπες χώρες.

«Είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας» δήλωσε ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Μάλιστα, χαρακτήρισε δεδομένη τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της διεθνούς πολιτικής σκηνής στην τουρκική προκλητικότητα.



Σχολιάζοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ή και Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως κάτι τέτοιο θα γίνει «εάν χρειαστεί».

Σημείωσε δε, πως «συγκλήσεις συνδέονται με δραματοποίηση».

«Αν υπάρξει κάτι καινούργιο για να προσθέσουμε σε αυτά που ήδη ξέρουμε θα γίνει ενημέρωση» είπε και συνέχισε: «Αν υπάρξει κάτι καινούργιο για να προσθέσουμε σε αυτά που ήδη ξέρουμε».

Ξεκαθάρισε δε, πως θα υπάρξει συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα και ενημέρωση, σε όποιοι επίπεδο κριθεί απαραίτητο.

Για το προσφυγικό

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό.



Όπως είπε, «ήταν σαφές από το καλοκαίρι ότι πάμε σε αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου» και εξήγησε ότι, «μέχρι να φτάσουμε κάπου, υπάρχουν προτάσεις που μπορεί να τροποποιηθούν».

«Είναι χρονοβόρα διαδικασία, για αυτό έχουμε βάλει το δικό μας χρονοδιάγραμμα για το θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το κοινωνικό μέρισμα

Ερωτηθείς σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, οικογένειες που έχουν άτομα με προβλήματα αναπηρίας, μακροχρόνια άνεργοι θα βρίσκονται μεταξύ αυτών που θα το λάβουν, ενώ όσο αφορά στο χρόνο των ανακοινώσεων, διαβεβαίωσε ότι θα είναι μέσα στις επόμενες δύο μέρες, με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Λονδίνο.



«Όσο περνούν οι μέρες, μπορεί και να ανέβουν τα νούμερα και να είναι παραπάνω το ποσό από αυτό που γράφουν οι εφημερίδες», είπε με νόημα ο Στέλιος Πέτσας.

Τέλος, μιλώντας για το επίδομα ανεργίας, είπε πως «θα διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε να μπορούν περισσότεροι άνεργοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ