ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Άκυρο έγγραφο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Μητσοτάκης: Άκυρο έγγραφο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής, που συνεδριάζει για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. 

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού διευκρίνισε ότι θα κάνει μία «ψύχραιμη αποτύπωση της κατάστασης», γνωστοποίησε ότι η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο επικεντρώθηκε σε δύο κρίσιμα μέτωπα.

«Πρώτο ήταν η επιθετική στάση της Τουρκίας, που μετά τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου», είπε και αναφέρθηκε εκτενώς στη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη.

«Αιχμή της (σ.σ. επιθετικής στάσης της Τουρκίας) είναι ένα άκυρο έγγραφο που η Άγκυρα "βάφτισε" συμφωνία με τη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αμφισβητείται και εντός της Λιβύης».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα κείμενα που επικαλείται η γειτονική χώρα για τις θαλάσσιες ζώνες, σημειώσε πως «ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα, ούτε πρόκειται να κυρωθούν. Όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από το χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας. Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γειτονικής χώρας, με πρώτο τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας».

«Αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα, θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος, με νομιμοποίηση, να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει».

Υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην περάσει αυτή η συμφωνία και σημείωσε ότι το θέμα θα τεθεί και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος, που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά της δικαιώματα», είπε και τόνισε: «Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Μεταναστευτικό

Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα που τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν το μεταναστευτικό, στο οποίο, όπως κατήγγειλε, η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Παρά την ένταση που υπάρχει, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού», είπε και σημείωσε: «Η άλλη πλευρά αναγνώρισε την πίεση που δέχεται η Ελλάδα και εγώ την κάλεσα να κάνει αυτό που οφείλει. Να ελέγχει τις ακτές της, να εξακολουθεί να συνεργάζεται η ακτοφυλακή της, όπως έκανε μέχρι πριν λίγους μήνες, οι υπηρεσίες της να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής όσων παράτυπα μπαίνουν στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της, το ίδιο πρέπει να κάνει η Τουρκία και η Ευρώπη», συμπλήρωσε, αναφέροντας παράλληλα, ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο θα επιλυθεί άμεσα, αλλά είναι κάτι που «απαιτεί ενότητα, αποφασιστικότητα, ανθρωπιά και υπομονή από τον λαό μας και κατανόηση των δυσκολιών που προκύπτουν».

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τις «απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του», όπως χαρακτηριστικά είπε, τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο.

«Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως όμως τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι αυτός ο εαυτός του να μην είναι ο μόνος», είπε και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες, πάντα όμως τις ξεπέρασε με ενότητα, με σωστές επιλογές συμμάχων και στόχων, έχοντας πάντα ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό θα κάνουμε και τώρα και είμαι σίγουρος πώς θα βγει σε ήρεμα νερά για να συνεχίσει τη ρότα της προόδου που έχει χαράξει».

Για την οικονομία

Μιλώντας για τη στήριξη στις επενδύσεις και την ενίσχυση των νέων αγροτικών σχημάτων, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομές με άδεια από 1η Ιανουαρίου του 2006 διευκολύνοντας την πώληση αδιάθετων ακινήτων αλλά και την ενίσχυση της οικοδομής.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο ταυτοποιεί εκκρεμότητες με μηδενικό κόστος για το κράτος αλλά τεράστιας σημασίας για τους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαγραφή οφειλών μέχρι 10 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, την μείωση της φοροδιαφυγής με την γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει δαπάνες σε ποσοστό 30% να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

«Μέσα σε 5 μήνες καλύψαμε ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό που βρήκαμε άνω των 400 εκατ. ευρώ αλλά και δημιουργήσαμε πλούτο τον οποίο διανείμαμε στους πολίτες καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης, ενισχύσαμε τη ΔΕΗ, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, και δίνουμε έκτακτη ενίσχυση σε 250.000 οικογένειες στους μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και τα σπιτικά που έχουν προστατευόμενα τέκνα» είπε προσθέτοντας πως θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι της σύγκρισης.

«Είχα δηλώσει δύο μέρες πριν τις εκλογές, ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος γιατί πολύ απλά αντί να αφήσετε την επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χώρο τον Δεκέμβριο τα είχατε μοιράσει 3 μέρες πριν τις εκλογές. Ήταν ένα είδος πολιτικής υπεξαίρεσης αυτό που κάνατε και παρά ταύτα εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να στηρίξουμε τα νοικοκυριά» τόνισε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα, κομματικά ωφέλιμα, είναι όμως πρόσκαιρα. Για αυτό επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο επιλέγοντας το μέλλον της χώρας. Αντί να μοιράζουμε ψάρια προτιμώ να μάθουμε τον κόσμο να ψαρεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά συνεχίζοντας την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταλαβαίνω ότι οι συνάδερφοι του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλούνται από το γεγονός ότι η χώρα έχει αποκτήσει άλλη εικόνα στο εξωτερικό, ενοχλούνται από το ό,τι έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, αν εσείς ενοχλείστε η συντριπτική πλειοψηφία χαίρεται από αυτές τις εξελίξεις, ότι μπήξε οριστικό τέλος στα capital controls, ότι αποφασίστηκε η επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με σκοπό να αξιοποιηθούν το 20 εκατ. για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Το σημερινό νομοσχέδιο ανακουφίζει πολίτες και επιχειρήσεις που ταλαιπωρήθηκαν στο παρελθόν. Αποτελεί όμως και μια άλλη όψη της νέας Ελλάδας, αυτής της Ελλάδας των επενδύσεων. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου προϋποθέτει τη δημιουργία του. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και δουλειές. Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί τη συνέπεια στο λόγο και την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης. Αποτελεί την υπογραφή μας κάτω από τη συμφωνία αλήθειας με τον λαό. Αποτελεί την εφαρμογή όλων όσων είπαμε προεκλογικά και όσων είπα στη ΔΕΘ. Το είπαμε το κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ