ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Κανείς από την κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε διακοπή ΜΟΕ με την Τουρκία - Θα ήταν μεγάλο λάθος

Δένδιας: Κανείς από την κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε διακοπή ΜΟΕ με την Τουρκία - Θα ήταν μεγάλο λάθος
ΙΝΤΙΜΕ/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δεν υποτιμά το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, αντιθέτως το εκλαμβάνει ως κλιμάκωση των προκλήσεων εκ μέρους της γείτονος και δεν είναι διατεθειμένη να το συζητήσει, παρείχε στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση ότι πρόκειται για ένα μη έγκυρο κείμενο και επεσήμανε «είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίζουμε τα ουσιαστικά ζητήματα νομιμοποίησης που έχει και ακυρώνουν την ύπαρξή του».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια, προκειμένου να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως προκάλεσε «έκπληξη, κι όχι ευχάριστη» η στάση του Αλέξη Τσίπρα λίγα λεπτά πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερτογάν, η οποία «επρόκειτο να διεξαχθεί σε κλίμα βεβαρημένο από πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας».

Σημείωσε δε, μετά την ομιλία του κ. Βούτση, πως δεν απαντήθηκε αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φωλιά τρομοκρατών», πως «εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με οποιονδήποτε ότι ελληνικό κόμμα έχει σχέση με τρομοκρατία».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην πληροφορία που κυκλοφόρησε περί παγώματος των ΜΟΕ, υπογράμμισε πως «δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πηγή που να ανακοίνωσε τη διακοπή των συζητήσεων». Τόνισε πως κάτι τέτοιο «θα ήταν λάθος μεγάλο» και συμπλήρωσε πως για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή είναι ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία.

«Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση και ακούει και συνεννοείται με τα κόμματα. Η κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση στο δημόσιο διάλογο είναι ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία. Είμαστε στη διάθεση των κομμάτων και της εθνικής αντιπροσωπείας για συνεννόηση και συναινέσεις, γιατί αυτό είναι το εθνικό μας συμφέρον», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Νωρίτερα, ο Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη» που συνιστά μια έμπρακτη αρχή αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ