ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγχυση με το «πάγωμα» των ΜΟΕ: Από τη διαρροή στη διάψευση

Σύγχυση με το «πάγωμα» των ΜΟΕ: Από τη διαρροή στη διάψευση
INTIME

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, η διαρροή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το «πάγωμα» των τεχνικών κλιμακίων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία δημιούργησε πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία και αναγκάστηκε να διαψεύσει την πληροφορία.

«Δεν παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία», έλεγαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντίθετα, όπως τόνιζαν, οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται και αναμένεται να υπάρξουν και συναντήσεις ανάλογα με την πρόοδο των συνομιλιών. Όπως ξεκαθάριζαν, με νόημα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου λίγη ώρα μετά τις διαρροές, «δεν θα παγώναμε τα ΜΟΕ λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Ερντογάν».

Διαφορετικές γραμμές

Η εν λόγω διαρροή περί «παγώματος» των ΜΟΕ από πηγές του υπουργείου Άμυνας ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας με τους συνεργάτες του σημείωνε ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του για έναν πραγματικό διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», έλεγε σε συνεργάτες του πριν τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

«Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Ασφαλώς το «φάουλ» που σημειώθηκε -το οποίο φαίνεται ότι ήταν μια πρωτοβουλία του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να έχει ελεγχθεί η συνολική πολιτική- προκάλεσε συζητήσεις. Κάτι που έφερε σε δυσχερή θέση τον υπουργό Άμυνας, ιδίως μετά τις διευκρινίσεις του Μαξίμου και την αντίδραση -όπως λέγεται- από το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται πλήρως από την πλευρά του Νίκου Δένδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών πληροφορήθηκε τις διαρροές ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες στη συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, τον κ. Josep Borrell, για τα θέματα που αφορούν τα δύο τελευταία memoranda, υπογραφέντα μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Serraj, ισχυριζόμενου ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Λιβύης.

Μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι κοινή, παγκόσμια θέση, προέρχεται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το ερώτημα εδώ δεν είναι πώς επιλύονται οι διαφορές, είναι πώς δημιουργούνται οι διαφορές. Και η Τουρκία, με την παραβατική της συμπεριφορά, αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί συνεχώς διαφορές με όλους τους γείτονές της. Δεν υπάρχει κανένας γείτονας με την Τουρκία που να μην έχει διαφορές μαζί της. Νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό και κάτι δείχνει».

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για «ανεύθυνη κυβέρνηση»

Για ανεύθυνους χειρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Παραμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, και λίγες ώρες αργότερα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται σε ΜΜΕ ότι το ΥΠΕΘΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα και ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά.

Αυτή δυστυχώς δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης», τόνιζε, σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ