ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στήριξη από την ΕΕ στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Δένδιας: Στήριξη από την ΕΕ στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης
AP Photo/Petros Giannakouris

Στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει τις τελικές της αποφάσεις για το θέμα, με την Ελλάδα να λαμβάνει ευρύτατη στήριξη από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης: Την παραβίαση της Συμφωνίας του Σκιράτ (Skhirat), την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», συνέχισε.

Επίσης, ο κ. Δένδιας, όπως σημείωσε, εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τόνισε:

«Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία».

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε πως με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Ντι Μάιο, συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειες τους και επισήμανε ότι «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Κομισιόν: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί σοβαρή ανησυχία

«Σοβαρή ανησυχία» προκαλεί το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν».

«Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι η «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Χριστοδουλίδης: Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης δεν έχει καμία νομική βάση

Την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης «που φέρεται να επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι το μνημόνιο, ανάμεσα σε άλλα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία απολύτως νομική βάση», καταδίκασε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης με παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά την παρέμβασή του ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίου αμυντικής συνεργασίας, προκαλεί ανησυχία και σε άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα υποσκάπτει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που να επιτρέψουν τη σύγκληση Συνόδου για να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης».

«Οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας ακολουθούν τα όσα η Άγκυρα παράνομα πράττει εδώ και μήνες στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τα οποία η ΕΕ έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις», επεσήμανε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Offsite.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ