ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαλλιά κουβάρια στη Βουλή για την αστυνομική βία

Μαλλιά κουβάρια στη Βουλή για την αστυνομική βία
INTIME NEWS

Μαίνεται η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της αστυνομίας στα επεισόδια στα Εξάρχεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να συνδέει την υπόθεση αυτή με τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε σε βασανιστήρια που γίνονται κατ΄ εντολή κι όχι αυτόνομα και σημείωσε πως «ο ακραίoς δρόμος της κατάπτυστης καταστολής» τορπιλίζει την επίτευξη συναίνεσης στα ελληνοτουρκικά.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομική αυθαιρεσία οφείλεται στα αδιέξοδα της κυβέρνησης και της ανάγκης να επανακτήσει τις σχέσεις της με το ακροδεξιό ακροατήριο.

«Το αδιέξοδο στο προσφυγικό και η διάρρηξη της σχέσης με ακροδεξιά ακροατήρια σας έκανε να επιλέγετε τον εύκολο για σας αλλά κατάπτυστο δρόμο της ακραίας καταστολής για να επαναπροσδιορίσετε την πολιτική αυτή σχέση», είπε και ζήτησε ξεκάθαρη καταδίκη της αστυνομικής βίας.

«Συγκλονιστική» χαρακτήρισε την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και τη σύνδεση των επεισοδίων με τα ελληνοτουρκικά, ο παριστάμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

«Τι είναι αυτά που λέτε; Λέτε ότι για τα περιστατικά αυτά δεν προσέρχεστε για να οικοδομηθεί συναίνεση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις;», ήταν το ερώτημα που έθεσε και απευθυνόμενος προς το Σώμα είπε "αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ".

Στην αίθουσα της Ολομέλειας επικράτησε ένταση, η οποία συνεχίστηκε όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Βελόπουλος:

«Κ. Τζανακόπουλε αυτά στα σοβιέτ όχι εδώ. Αν το κάναμε εμείς στον πρόεδρό σας θα μας λέγατε φασίστες. Έλα τώρα show κάνεις... Είπατε για βασανιστήρια, σιγά μην κάνουμε εδώ και φάλαγγες και τιμωρίες τύπου SS... Στις Πρέσπες τι κάνατε εσείς; Δεν έδειραν εκεί κόσμο τα ΜΑΤ, δεν έσπασαν κεφάλια; Αλλά τότε η βία ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν καλή. Ήταν ωραία βία. Φτάνει πια με τους μπαχαλάκηδες και τους άπλυτους, γιατί περί άπλυτων πρόκειται. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε εμμονη με την αστυνομία...».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θέλησε να απαντήσει και μετά από έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης, κατήγγειλε αυταρχισμό του προεδρείου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον κ. Βορίδη για διαστρέβλωση των θέσεων του και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκει και έχει αποδείξει ότι επιδιώκει τη συναίνεση στα ελληνοτουρκικά και σε όλα τα εθνικά θέματα. «Από εκεί και πέρα, η στάση της κυβέρνησης, που από τη μια μεριά διχάζει στο εσωτερικό και από την άλλη όπως και με τον Νίκο Δένδια που είναι συναινετικός δεν μπορεί να υλοποιεί τη διπλή στρατηγική που προσωποποιείται σε συγκεκριμένους υπουργούς», υποστήριξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ