ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Economist: «Παραπαίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Economist: «Παραπαίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»
ΕUROKINISSI

Στα σκάνδαλα που απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο μετά την σαρωτική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται το περιοδικό Economist.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Παραπαίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνεται ότι τα οικονομικά δεινά και σκάνδαλα απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά την πρώτη εκλογή της.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η «ξεσηκωτική» ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Τάε Κβο Ντο για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, καθώς και το βίντεο που πρόβαλε η ΕΡΤ λίγα λεπτά πριν από την ομιλία, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού έκανε ακόμα και τους «αριστερούς να δυσανασχετήσουν στην βαριά προπαγάνδα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σκάνδαλα διαφθοράς, που απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Σταθάκη, αλλά και τους διορισμούς συγγενών και φίλων στο δημόσιο, από στελέχη του κόμματος και βουλευτές. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η φορολογία αυξάνεται.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στα μπλόκα των αγροτών, τους «πρώην συμμάχους του Τσίπρα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει πως στις κινητοποιήσεις έχουν προστεθεί και δικηγόροι, γιατροί, συνταξιούχοι και μηχανικοί. «Την ίδια ώρα η Ελλάδα δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων που καταφθάνουν στις ακτές των νησιών».

Αναφορά γίνεται και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία «έχει ξεκάθαρο προβάδισμα σε πολλές δημοσκοπήσεις», αλλά και στον νέο πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη, τον «φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή, γνωστό για τις απολύσεις στο Δημόσιο, όταν ήταν υπουργός. Είναι ευρέως δημοφιλής, αν και η απόφασή του να τοποθετήσει κάποιους εκκεντρικούς δεξιούς σε ρόλους-κλειδιά στο κόμμα απογοήτευσε τους κεντρώους», σημειώνεται.

«Μακροπρόθεσμα, η μοίρα της κυβέρνησης εξαρτάται από το αν μπορεί να επαναφέρει την ασθενική οικονομία και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, αλλά άμεσα θα πρέπει να πείσει τους πιστωτές της», αναφέρει το δημοσίευμα που κλείνει ως εξής:

«Τον Φεβρουάριο το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τις περικοπές συντάξεων. Προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις διαπίστωσαν ότι η επιβολή σκληρών αλλά απαραίτητων μέτρων είναι ένας καλός τρόπος για να πέσεις από την εξουσία. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι έτοιμος να τις ακολουθήσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ