ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση και αποχωρήσεις στη Βουλή για την κατεπείγουσα διαδικασία ψήφισης του «Ηρακλή»

Ένταση και αποχωρήσεις στη Βουλή για την κατεπείγουσα διαδικασία ψήφισης του «Ηρακλή»
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», του γνωστού σχεδίου «Ηρακλής», με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την κατεπείγουσα διαδικασία και το ΜέΡΑ25 να αποχωρεί.

Αν και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός εξήγησε πως η διαβούλευση του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί και πως η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού 2020 επιτάσσει την ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τα επιχειρήματά του δεν έπεισαν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

«Η καθυστέρηση δεν θα ήταν προς όφελος του τραπεζικού συστήματος. Το σχέδιο έχει συζητηθεί τεχνικά με όλους. Υπάρχει πλήρης υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος και όλων των τραπεζών. Τεχνικά έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες. Είναι ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο», είπε ο κ. Ζαββός, θέλοντας να απαντήσει στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπης Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι με το σχέδιο «Ηρακλής» τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν πλέον να δίνουν θετικές λύσεις σε πολίτες που έχουν κόκκινα δάνεια. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για το ότι αν και είχε ξεκινήσει το σχέδιο δεν το ολοκλήρωσε . «Δεν το έφεραν γιατί ήθελαν να πάμε σε εκλογές με σιδεροδέσμιους τους ανθρώπους που είχαν κόκκινα δάνεια. Δεν πειράζει όμως γιατί εμείς το κάναμε καλύτερα», είπε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως εφόσον υπάρχουν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσε η συζήτηση για το σχέδιο «Ηρακλής» να γίνει την επομένη εβδομάδα μετά τον προϋπολογισμό για να δοθεί περαιτέρω χρόνος και κυρίως να προσκληθούν οι φορείς να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου. Και από το Κίνημα Αλλαγής ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης εξέφρασε τις ίδιες θέσεις. «Δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται να κληθούν οι φορείς στη Βουλή, επειδή τους έχει συναντήσει ο υπουργός», είπε, ενώ τάχθηκε υπέρ του να κληθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αντιδρώντας με τη διαδικασία ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ