ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Δρίβας: Πολλά κράτη της ΕΕ δεν επιθυμούν άμεση ρήξη με Τουρκία

Αλ. Δρίβας: Πολλά κράτη της ΕΕ δεν επιθυμούν άμεση ρήξη με Τουρκία

Στην απροθυμία αρκετών χωρών της ΕΕ ανάμεσα στις οποίες μεγάλες οικονομίες όπως της Ισπανίας και της Γερμανίας να έρθουν σε άμεση ρήξη με την Τουρκία αποδίδει -μεταξύ άλλων- ο στρατηγικός αναλυτής, Αλέξανδρος Δρίβας την κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece και την Αμαλία Κάτζου. 

«Η Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια έχει υιοθετήσει μια πολιτική του όλα ή τίποτα. Άπαξ και γνωρίζει ότι κρατάει την Ευρωπαϊκή Ένωση με το προσφυγικό, γνωρίζει ότι όλα τα κεφάλαια διαπραγματεύσεων της περιβόητης σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας έχουν παγώσει, και άρα χρησιμοποιεί το προσφυγικό ζήτημα για να εκβιάσει τη Δύση συνολικά μαζί και τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει.

Και συμπληρώνει: «Αλλά και την Ευρώπη καθώς πάρα πολλά κράτη ανάμεσα στα 27 της ΕΕ, δεν επιθυμούν άμεση ρήξη με την Τουρκία. Να σας υπενθυμίσω ότι η ισπανική βιομηχανία όπλων δουλεύει πάρα πολύ καλά με την Τουρκία αλλά και η Γερμανία δεν θέλει άμεση ρήξη μολονότι έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, δεν είναι το ίδιο αποφασιστικό με αυτό που εξέπεμψε και η Γαλλία και η Ιταλία. Επομένως η Τουρκία θα το πάει μέχρι τα άκρα».

Σύμφωνα με τον κ. Δρίβα, η Τουρκία έχει δει μέχρι στιγμής από τη Δύση «συμβιβασμούς και κατευνασμό» και επομένως όσο βλέπει αυτά τα μηνύματα, «τα αξιολογεί προσεκτικά και γνωρίζει ότι κάθε φορά που και η Ελλάδα και οι υπόλοιποι εταίροι μας προσπαθούμε να κατευνάσουμε την Τουρκία, η Τουρκία προχωράει ένα επίπεδο παραπάνω».

Σημειώνει ωστόσο ότι Τουρκία γνωρίζει «ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια προέλθει από κάποιο ερευνητικό σκάφος νοτίως της Κρήτης, έχουμε στείλει τα μηνύματά μας ότι δεν θα γίνει αποδεκτή και θα πράξουμε τα δέοντα» και καταλήγει στην εκτίμηση ότι η γειτονική χώρα «δεν θα κάνει αυτό το μοιραίο λάθος».

«Παρόλα αυτά το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε γιατί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μπορούμε να πούμε ότι κάνει τον Πόντιο Πιλάτο», επισημαίνει καταληκτικά.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ