ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έχετε μάθει να τα τσουβαλιάζετε όλα»: Αιχμές Σταϊκούρα κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου

«Έχετε μάθει να τα τσουβαλιάζετε όλα»: Αιχμές Σταϊκούρα κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου στο πεδίο της οικονομίας άφησε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών παρενέβη στην «κόντρα» Σκυλακάκη - Τσακαλώτου για τις ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Έχετε μάθει να τα τσουβαλιάζετε όλα. Κυβερνήσαμε όλοι μαζί την περίοδο 2010-2014; Γιατί δεν χωρίζετε την περίοδο όπως κυβέρνησε κάθε κόμμα; Πείτε τι παραλάβατε το 2014. Παραλάβατε θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης το 2014. Αλλά τα τσουβαλιάσατε. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν είναι το ίδιο η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ με αυτή που κυβερνούσε πριν. Παραλάβατε μια οικονομία η οποία είχε θετικό ρυθμό και την πήγατε σε τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο», σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας και υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή, την περίοδο 2007-2009.

«Ψάξατε να βρείτε πόσο ανέβηκε το χρέος και το έλλειμμα πριν από το 2009; Την περίοδο 2007-2009 το χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα αυξήθηκε λιγότερο από όσο ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ», είπε.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στην παρέμβασή του επιτέθηκε με σφοδρή γλώσσα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ρήμαξε» τον κόσμο στους φόρους και αυτοκτόνησε πολιτικά μόνος του.

«Ταράξατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και τώρα το παίζετε όψιμοι υπερασπιστές της», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ως προς τη μεσαία τάξη, μόνον κατ’ εκτίμηση μπορεί η Πολιτεία να υπολογίσει πόσοι ανήκουν σε αυτή.

Τα λεγόμενα του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσαν την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που αναρωτήθηκε ποιοι ήταν στην κυβέρνηση πριν από την κρίση του 2008.

«Ανάμεσα στο 2010 και το 2014 πόσο έπεσε το ΑΕΠ; Συμφωνείτε στο 26%; Και μετά αυξήθηκε 2% επί της εποχής μας. Είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν καταστράφηκε η μεσαία τάξη από τη μεγάλη κρίση χρεοκοπίας αλλά καταστράφηκε όταν είχε ανάπτυξη 2%. Ποια οικονομικά τα λένε αυτά;», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει και το στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Εσείς με τις δικές σας πολιτικές φέρατε τη μεσαία τάξη εκεί που είναι αλλά δεν θα τη φέρετε εκεί που λέτε τώρα γιατί άλλοι είναι οι σκοποί σας».

«Τριάντα χρόνια σας θυμάμαι να λέτε ξοδέψτε-ξοδέψτε, σας θυμάμαι να το λέτε αυτό και στις ευρωεκλογές του 2009, πράγματι έπεσε 26% το ΑΕΠ συνέπεια της κρίσης, 16% μόνος σας όμως χρεώσατε τον επιπλέον αυτού που ζητούσε ο Σόιμπλε», αντέτεινε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Λίγο αργότερα, υπήρξε νέος γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης Σκυλακάκη- Τσακαλώτου για τις επενδύσεις. «Οι καθαρές επενδύσεις φτάνουν μόνο το 3 με 4%», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος με τον υφυπουργό Οικονομικών να απαντά ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για επενδύσεις, όταν το 2018 η χώρα μας ήταν τελευταία στην Ευρώπη και τέταρτη από το τέλος στον κόσμο. «Οι επενδυτές και όχι τα επιδόματα θα μας σώσουν ως έθνος», ανέφερε τόνισε οκ. Σκυλακάκης.

Με τα λόγια του Τσόμσκι ότι «το βασικό στοιχείο του νεοφιλελευθερισμού,είναι ότι δεν είναι ούτε νέος, ούτε φιλελεύθερος», απάντησε ο κ.Τσακαλώτος,λέγοντας ότι «έχετε αποτύχει παντού και επί 30 χρόνια το σύστημά σας, μας έχει τσακίσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ