ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το διπλωματικό όπλο των κυρώσεων

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το διπλωματικό όπλο των κυρώσεων
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το διπλωματικό όπλο των κυρώσεων και θα το χρησιμοποιήσει εάν υπάρξει κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», διαβεβαίωσε στη Βουλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης Επιτροπής της Βουλής για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση προτεραιότητα ήταν να λάβει η Ελλάδα ξεκάθαρη δήλωση στήριξης από τους εταίρους και καταδίκη των δύο παράνομων μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης.

«Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις, θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική δραστηριότητα χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια κινήσεων», υπογράμμισε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως η επιβολή κυρώσεων βρίσκεται στη διπλωματική φαρέτρα της κυβέρνησης εάν υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων.

Στην παρατήρηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, αλλά και άλλων βουλευτών, ακόμη κι από τη ΝΔ (Μανούσος Βολουδάκης) πως η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το θέμα των κυρώσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε ότι η εξειδίκευση των κυρώσεων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Υπάρχουν οι συμφωνημένες κυρώσεις. Η ενεργοποίηση αυτών των κυρώσεων εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία» είπε.

«Αυτό το διπλωματικό όπλο είναι μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε να εξασκήσουμε σε μια κλιμάκωση. Αντιλαμβανόμαστε το πλαίσιο κυρώσεων όχι ως αστεία υπόθεση ούτε ως διατύπωση ευχής αλλά ως πλαίσιο αυστηρό. Είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ που δεν είναι αμυντική δύναμη. Έχει μόνο δυνατότητα άσκησης οικονομικών μέτρων γι' αυτό και κρίναμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος οπλοστασίου αποτροπής σε ενδεχόμενο παράνομης χάραξης ΑΟΖ», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ