ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων

Κικίλιας: Το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στα πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας τους πέντε μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στον άμεσο σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος, επικεντρώθηκε ο Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 στη Βουλή.

«Στέκομαι ενώπιόν σας, με ικανοποίηση» τόνισε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, γιατί «οι πολιτικές που εφαρμόζουμε, ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας, και ιδιαίτερα αυτούς που δε μπορούν ή δεν έχουν».

Η διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές και σύντομα από τα φαρμακεία της γειτονιάς μαζί με τα σκευάσματα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η χορήγηση των προϊόντων αίματος απευθείας στα νοσοκομεία, η διευθέτηση της κάλυψης σκευασμάτων για τους εγκαυματίες της πυρκαγιάς στο Μάτι, η εγκαθίδρυση μόνιμου συνδέσμου επικοινωνίας μεταξύ συλλόγων ασθενών και υπουργείου Υγείας, ήταν πολιτικές που υλοποιήθηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Μάλιστα, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη διαπραγμάτευση του ΕΟΠΥΥ με εταιρεία καινοτόμου φαρμάκου για την Κυστική Ίνωση, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση οι Έλληνες ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, επίσης, στην έκδοση του δελτίου τιμών φαρμάκων, με το οποίο επιτυγχάνεται όφελος 180 εκατ. ευρώ για την Πολιτεία και 50 εκατ. ευρώ για τους ασφαλισμένους μέσω μείωσης της συμμετοχής, με βάση τους υπολογισμούς του ΕΟΦ.

«Το 2020 προαναγγέλλω ότι θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων», συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2019, παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό στα 2,321 δισ. ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούσε για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να σταθούν όρθια τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ. Πήραμε παραπάνω πιστώσεις για το 2019 αναμορφώνοντας τα όρια και τα πλαίσια, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να τα βγάλουν πέρα τα νοσοκομεία μας. Και ο αρχικός προϋπολογισμός και οι πιστώσεις για το 2020 είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων παραπάνω και ενδεχομένως να φτάσουν στα 2,461 δισ. ευρώ», ανακοίνωσε ο υπουργός.

Η προσπάθεια στήριξης των νοσοκομείων της χώρας αφορά τόσο στις κτηριακές υποδομές, στο προσωπικό αλλά και στη «μοντέρνα λειτουργία» τους. Ειδικότερα για τις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί μία «χάρτα υγείας» όπου να αποτυπώνονται οι ελλείψεις σε νοσοκομεία, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, άγονη γραμμή.

«Υπογράψαμε και διορίσαμε τους 175 ιατρούς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων μας, που πράγματι η προηγούμενη διακυβέρνηση είχε ξεκινήσει και είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες. Αλλά επιπλέον προκηρύξαμε 1.300 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, δρομολογήσαμε την πρόσληψη 950 μονίμων ιατρών. Μετά από πολλά – πολλά χρόνια, από το 2012, συμφωνήσαμε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και υπογράφουν συμβάσεις έργου με τον ΕΟΠΥΥ 800 νέοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2012, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Και ακολουθούν και 1.500 ειδικευόμενοι νοσηλευτές (…) Κόντρα στις «Κασσάνδρες» ανανεώσαμε τους 4.000 εργαζομένους στα νοσοκομεία μας μέσα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. (…) Αναβαθμίσαμε το ΕΚΑΒ, ενοποιώντας το με το ΕΚΕΠΥ. (…) Και επίσης νομοθετήσαμε για πρώτη φορά στο προηγούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανά τρίμηνο με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι είναι θεματοφύλακας της δωρεάν και δημόσιας υγείας, όμως «είναι ένα άλλο θέμα η κρατική υγεία και άλλο η δωρεάν δημόσια υγεία. Οπότε, θα κάνουμε όλα αυτά τα οποία απαιτούνται προκειμένου οι συμπολίτες μας και κυρίως αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν και δεν έχουν, να έχουν πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ και εντελώς δωρεάν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ