ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνω από 41.000 αιτούντες άσυλο στα νησιά – Η κυβέρνηση περιμένει 100.000 το 2020

Πάνω από 41.000 αιτούντες άσυλο στα νησιά – Η κυβέρνηση περιμένει 100.000 το 2020
ΙΝΤΙΜΕ

Παγκόσμια μέρα του μετανάστη σήμερα και το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα παίρνει τις διαστάσεις μιας κρίσης που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Οι εικόνες που έρχονται από τα νησιά είναι αποκαρδιωτικές. Την ώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, πάνω από 10.000 άτομα στη Μόρια κοιμούνται σε σκηνές μέσα στις λάσπες. Συνολικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου φτάνει τους 41.277, διαρκώς αυξανόμενος.

Αναλυτικά ο πληθυσμός στις βασικές δομές έχει ως εξής:

  • Μόρια: 18.358 με χωρητικότητα 2.840.
  • ΚΥΤ Χίου: 5.884 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014.
  • ΚΥΤ Σάμου: 7.435 διαμένοντες με χωρητικότητα 644.
  • ΚΥΤ Λέρου: 2.343 με χωρητικότητα 860.
  • ΚΥΤ Κω: 3.973 διαμένοντες με χωρητικότητα 816.

Εκατό χιλιάδες το 2020

Εντωμεταξύ, κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχεται εμμέσως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «σφραγίσει τα σύνορα» όπως δηλώνει. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του ειδικού γραμματέα πρώτης υποδοχής Μάνου Λογοθέτη σε γερμανικά ΜΜΕ.Ο κ Λογοθέτης προέβλεψε ότι το 2020 θα φτάσουν στα νησιά 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Αν επαληθευτεί η εκτίμηση του κ. Λογοθέτη, τότε το 2020 θα έχουμε περισσότερες αφίξεις από το 2019 που λογικά θα «κλείσουν» περίπου στις 70.000. Πώς θα χωρέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά αφού λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν στην ενδοχώρα;

Δήλωση Σκουρλέτη

Εντωμεταξύ, προσερχόμενος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να επισκεφθεί το κέντρο κράτησης στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Θεωρούμε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι από εκείνη την πλευρά των κρατών που υπερασπίζονται τις διεθνείς Συνθήκες γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό επιβάλλουν οι αρχές του ανθρωπισμού και η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Νομίζω ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Πικραμένου από τη Σάμο, δείχνουν πως η παρούσα κυβέρνηση έχει μια διαφορετική αντίληψη αντιμετώπισης του ζητήματος.»

Το ΚΚΕ

Από τη μεριά του, το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, το ΚΚΕ στέλνει θερμό χαιρετισμό στους Έλληνες μετανάστες και μετανάστριες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ήρθαν κυνηγημένοι στη χώρα μας. Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολιτική της ΕΕ, με την υπογραφή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που αποτελεί ένα μείγμα καταστολής και εγκλωβισμού των μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Τα ίδια κόμματα έχουν στηρίξει με χέρια και με πόδια την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση συνυπέγραψαν τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, που συνιστούν κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που προκαλούν τα προσφυγικά ρεύματα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ