ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Στις 13 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ – Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά

Δημοσκόπηση: Στις 13 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ – Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
AP / Yorgos Karahalis

Τον προβληματισμό των Ελλήνων πολιτών σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την Τουρκία αποτυπώνει δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περίπου έξι στους 10 Έλληνες (61%) των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ (33%) ή αρκετά (28%) από τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα περίπου πέντε στους 10 Έλληνες συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική έναντι της Τουρκίας, ενώ η ίδια αναλογία εμφανίζεται και στην αποδοκιμασία συγκεκριμένων τομέων της κυβερνητικής πολιτικής, όπως η Οικονομία και η δημόσια ασφάλεια.

Στον αντίποδα, ωστόσο, κινούνται οι απόψεις των πολιτών ως προς το προσφυγικό, όπου μόλις τρεις στους 10 ερωτηθέντες δείχνουν να επιδοκιμάζουν την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης.

Οι ψηφοφόροι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για τα ελληνοτουρκικά

Συνολικά το 68% των εκλογέων της ΝΔ δηλώνουν πολύ (34%) έως αρκετά (34%) ανήσυχοι από τις τουρκικές προκλήσεις, 20% δηλώνουν μέτρια ανήσυχοι, συνολικά το 8% δηλώνουν λίγο (3%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (5%), ενώ 4% των ερωτώμενων δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Συνολικά το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πολύ (30%) έως αρκετά (23%) ανήσυχοι από τις προκλήσεις της Άγκυρας, 22% μέτρια ανήσυχοι, το 18% συνολικά δηλώνουν λίγο (12%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (6%) ενώ 7% των ερωτηθέντων δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής, το 75% συνολικά των ψηφοφόρων δηλώνουν πολύ (44%) έως αρκετά (31%) ανήσυχοι, το 14% μέτρια ανήσυχοι, ενώ 8% συνολικά λίγο (2%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (6%). Το 3% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Παράλληλα, συνολικά το 81% των εκλογέων της ΝΔ δηλώνουν ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι σίγουρα σε σωστή (42%) ή μάλλον σε σωστή (39%) κατεύθυνση, συνολικά το 13% μάλλον σε λανθασμένη (9%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (4%) κατεύθυνση, ενώ 6% απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Από πλευράς ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά το 28% δηλώνει ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά σίγουρα σε σωστή (5%) ή μάλλον σε σωστή (23%) κατεύθυνση, το 54% μάλλον σε λανθασμένη (34%) ή σίγουρα σε λανθασμένη (20%) κατεύθυνση, ενώ το 18% δηλώνει δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Συνολικά το 75% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής δηλώνουν ότι κυβερνητικές ενέργειες στα ελληνοτουρκικά είναι σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (17%), ενώ το 58% αναφέρουν μάλλον σε σωστή. Συνολικά 20% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι είναι μάλλον σε λανθασμένη κατεύθυνση (13%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (7%). 5% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Πρόθεση ψήφου

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 13 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 38%, έναντι ποσοστού 25% που καταγράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθούν, το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ (5,5%), η Ελληνική Λύση (4,5%), το ΜέΡΑ25 (3,5%) και η Χρυσή Αυγή (1%). Ποσοστό 4,5% συγκεντρώνουν τα λοιπά κόμματα, ενώ ποσοστό 11% συγκεντρώνουν το Λευκό/ Άκυρο/ Αποχή.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 27% τον Αλέξη Τσίπρα με τη διαφορά να φθάνει το 18%. Το 24% δηλώνει ότι δεν θεωρεί καταλληλότερο ως πρωθυπουργό κανέναν από τους δύο, ενώ ένα ποσοστό 4% δηλώνει δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ