ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας σε Τουρκία: Καμία απόπειρα παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας δεν θα γίνει ανεκτή

Δένδιας σε Τουρκία: Καμία απόπειρα παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας δεν θα γίνει ανεκτή
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην προστασία των εθνικών κεκτημένων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας υπογράμμισε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική της με φόντο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων», διεμήνυσε προς την Άγκυρα ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τους πρέσβεις που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Τέτοιες απόπειρες αποτελούν τα δύο τελευταία μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση μίας σχέσης βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με την Τουρκία».

«Από τη μια πλευρά επιδιώκουμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, είτε στο Αιγαίο είτε στον ευρύτερο χώρο των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου είτε τελευταία μέσω των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με μία πολυεπίπεδη δραστηριότητα, κατ’ αρχάς στο πλαίσιο του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα συμπεράσματα για το θέμα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ προέταξε τις προσπάθειες οικοδόμησης ενός πλέγματος συμμαχιών και αλληλοκατανόησεων φιλικών χωρών που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην περιοδεία που πραγματοποίησε το αμέσως προηγούμενο διάστημα στις αραβικές χώρες.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ