ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια είναι τα τέσσερα ζητήματα «φωτιά» για τον Μητσοτάκη

Ποια είναι τα τέσσερα ζητήματα «φωτιά» για τον Μητσοτάκη
ΙΝΤΙΜΕ

Παρά την εορταστική ραστώνη των ημερών, οι πολιτικές εξελίξεις δεν σταματάνε να τρέχουν.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την εκλογή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να κινείται στην περιοχή του 40%. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βγει από την εσωστρέφεια της εσωκομματικής διαμάχης για τους συσχετισμούς του επικείμενου συνεδρίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να έχει υποστεί τα πρώτα πλήγματα: Το προσφυγικό παραμένει εκτός ελέγχου, άστοχοι διορισμοί οδήγησαν σε παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, φέτος ήταν λιγότεροι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, οι αστυνομικές επιχειρήσεις προκάλεσαν καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Μέχρι τώρα οι κυβερνητικές αρρυθμίες δεν έχουν αλλάξει τη «μεγάλη εικόνα» των πολιτικών συσχετισμών.

Αρκετοί όμως εκτιμούν ότι τα πραγματικά δύσκολα τώρα αρχίσουν για την κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί σε τέσσερα «καυτά» πεδία.

Συγκεκριμένα:

Ανατολική Μεσόγειος

Μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, ο Ερντογάν επιχειρεί να θέσει τους όρους του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή κάνει κατά βούληση γεωτρήσεις σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ κι εγκαθιστά drones στο στρατιωτικό αεροδρόμιου του Λευκονοίκου. Η συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και η διαφαινόμενη αύξηση τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, δημιουργούν νέα δεδομένα στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Η Αθήνα απαντάει με την υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου διακρατικής συμφωνίας (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ) για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.

Ωστόσο, ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ δείχνουν διάθεση να στείλουν πλοία για να μπλοκάρουν τις τουρκικές κινήσεις. Δεδομένης της στάσης των συμμάχων, τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενδεχόμενη αποστολή τουρκικού ερευνητικού πλοίου νοτίως της Κρήτης ή του Καστελόριζου. Από τη μια μεριά πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποφύγει ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο. Από την άλλη, αν ο κ. Μητσοτάκης εμφανιστεί «ενδοτικός» θα έχει πολιτικό πρόβλημα με μεγάλο μέρους του εκλογικού ακροατηρίου του. Πάντως η κυβέρνηση στο εσωτερικό μέτωπο έχει μεγάλη ευχέρεια ελιγμών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ακολουθεί γραμμή «εθνικής υπευθυνότητας», κάνοντας πολύ ήπια αντιπολίτευση.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Κυριάκος Μητσοτάκης στις διακοπές του στο Μέτσοβο σκέφτεται το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει για το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα. Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει ευρύτερη συναίνεση, επιβεβαιώνοντας την ηγεμονική παρουσία της ΝΔ στο μεσαίο χώρο.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε κάνει λόγο για πρόσωπο που θα πρέπει να «συγκεντρώνει και όχι να αποσυγκεντρώνει». Το πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι θα πρέπει να βρει το σημείο ισορροπίας μεταξύ του ανοίγματος στο Κέντρο και του κατευνασμού της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του η οποία εκδηλώνει σημάδια ανησυχίας για το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά.

Περιορισμός διαδηλώσεων

Ταυτόχρονα με τις εκτυλισσόμενες αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια, η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο που περιορίζει δραστικά τις διαδηλώσεις. Στο πλευρό της κυβέρνησης βρίσκεται σημαντικό μέρος των πολιτών που δυσαρεστούνται από το συχνό κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας. Ωστόσο, η μείζων αντιπολίτευση δεν συναινεί, ενώ ο περιορισμός των διαδηλώσεων θεωρείται casus belli για το ΚΚΕ και τις οργανώσεις της Αριστεράς.

Ήδη ο Περισσός σε μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωσή του δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: «Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νόμο για τις διαδηλώσεις γιατί θα τον καταργήσει ο λαός», αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον ζήτημα για τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι η επιχείρηση στην κατάληψη στο Κουκάκι αν δεν ήταν επικοινωνιακή ήττα, σίγουρα δεν ήταν νίκη για την κυβέρνηση. Να σημειωθεί τέλος ότι ο αναρχικός χώρος και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά έδειξαν ότι μπορούν να κινητοποιούν αρκετά χιλιάδες νέες –νέους με τους οποίους το πολιτικό σύστημα δεν έχει κανένα δίαυλο επικοινωνίας. Εν κατακλείδι, όλα συνηγορούν ότι με τη νέα χρονιά θα έχουμε κλιμάκωση της έντασης στους δρόμους της Αθήνας. Βεβαίως, μπορεί αυτή η ένταση να συσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριο της κυβέρνησης.

Νέο ασφαλιστικό

Ίσως το ασφαλιστικό είναι το πιο επικίνδυνο ζήτημα για την κυβέρνηση –και για κάθε κυβέρνηση. Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε πολιτική καταστροφή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποξενώνοντάς τον από μεγάλη μερίδα πολιτών. Τώρα η κυβέρνηση έρχεται με τον «αέρα» της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, να καταθέσει το νέο ασφαλιστικό. Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, το κατώτατο όριο εισφορών ανεβαίνει στα 210 ευρώ από τα 175 που είναι σήμερα, δηλαδή αύξηση 20%. Η κυβέρνηση απαντάει ότι η τελική επιβάρυνση θα είναι μηδενική λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Στους αντίποδες, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «χαράτσι». Προφανώς όταν έρθει το νομοσχέδιο και διαδηλώσεις θα γίνουν και άγρια πολιτική σύγκρουση κορυφής. Η πλειονότητα όμως των ενδιαφερομένων επαγγελματιών θα βγάλει τα οριστικά συμπεράσματά της στο… ταμείο. Οι Αμερικάνοι λένε ότι «είναι η οικονομά, ανόητε» που κρίνει τα πράγματα και έχουν δίκιο. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μόνο ότι δεν είναι η «οικονομία» γενικά, αλλά το «πορτοφόλι» καθενός πολίτη ξεχωριστά. Στα… πορτοφόλια θα κριθεί τελικά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ