ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης- Αναστασιάδης - Νετανιάχου καταδικάζουν την τουρκική απόφαση για Λιβύη

Μητσοτάκης- Αναστασιάδης - Νετανιάχου καταδικάζουν την τουρκική απόφαση για Λιβύη
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη εξέδωσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Συγκεκριμένα, στην κοινή δήλωση που υιοθέτησαν οι τρεις ηγέτες, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για κατασκευή του EastMed, αναφέρουν ότι:

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη Λιβυκή σύγκρουση. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης».

«Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης», σημειώνουν.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νωρίτερα με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ