ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Στον Λευκό Οίκο την Τρίτη ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Στον Λευκό Οίκο την Τρίτη ο πρωθυπουργός
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το αποκαλούμενο και «βαρύ» μέρος του επίσημου προγράμματος του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινάει την Τρίτη, με τις επαφές που θα έχει στην Ουάσινγκτον, σημαντικότερη εκ των οποίων είναι εκείνη με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα και τις επαφές του με τους ομογενείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τη νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στα τέλη του 2019 σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το Ταμείο, ενώ αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχη ενέργεια και κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Ο πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος στην επικεφαλής του ΔΝΤ τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συζήτηση δεν αποκλείεται να υπεισέλθει και στο αίτημα της κυβέρνησης για περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Θα προηγηθεί στις 10:15 τοπική ώρα (17:15 ώρα Ελλάδας), η συνάντηση που θα έχει με την ηγεσία του Atlantic Council, της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης για θέματα διεθνών σχέσεων και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, Ντέιμον Γουίλσον.

Ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που αποτελεί τον πυρήνα των επαφών του στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της τρίτης - στις 14:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας). Παράλληλα, με την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ, θα πραγματοποιηθούν στον Λευκό Οίκο και διευρυμένες συναντήσεις αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης για τη χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων και ΑΟΖ είναι παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του πρωθυπουργού αποτελεί η τριμερής συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα έργο, την κατασκευή και ασφάλεια του οποίου έχουν εγγυηθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην τριμερή συνάντηση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εκθέσει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή και θα τονίσει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά τις αντιφατικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την Τουρκία και τις τοποθετήσεις του που αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα επίπεδο προσωπικής κατανόησης στις σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η χώρα μας αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη σημασία για τις ΗΠΑ και ότι αυτό εκφράζεται τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και έμπρακτα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και από ισχυρούς παραγόντες στην Ουάσινγκτον. Αυτό συνέβη πρόσφατα, με την προώθηση του διακομματικού σχεδίου νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο, του γνωστού EastMed Act που αφορά στην εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας ουσιαστικά τη μεταφορά αερίου των κοιτασμάτων της περιοχής, αλλά προβλέπει και την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ, η αναβάθμιση των F-16, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και το ενδεχόμενο αγοράς F-35 καθώς και η συμπαραγωγή drones.

Λευκός Οίκος: Πολύτιμος ο ρόλος της Ελλάδας

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε πως η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον. Κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτός ο ρόλος καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο ίδιος σημείωσε πως το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται ότι θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και αναγνωρίζουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι πρόσφατα το νομοσχέδιο EastMed Act υπογράφηκε ως νόμος του κράτους αλλά και της ανακοίνωσης για τη συμφωνία του αγωγού EastMed.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της δεξίωσης που παραθέτει παραδοσιακά ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η συνάντηση είχε ακυρωθεί τότε στο «παρά πέντε», επειδή ξεκινούσε η έρευνα κατά του Τραμπ στο Κογκρέσο.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης

Οι επαφές του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα θα συνεχιστούν την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, με επίσκεψη στη Γερουσία. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με αμερικανούς επενδυτές.

Στις συναντήσεις αυτές θα τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς: Τηλεπικοινωνίες, τεχνολογικές εξελίξεις με έμφαση στα ζητήματα νέων τεχνολογιών, θέματα εκπαίδευσης, επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμός, χρηματοπιστωτικός τομέας κ.ά. Το βράδυ της ίδιας ημέρας (ξημερώματα ώρας Ελλάδος) το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ολοκληρωθεί με το δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Στο δείπνο είναι προσκεκλημένοι περίπου 300 σημαντικοί παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ