ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Γελοία γεωγραφικά η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Γελοία γεωγραφικά η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Την ανησυχία του για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα εξέφρασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησής του με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι απαράδεκτο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να προκαλεί μια άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας».

«Αναφερόμαι στην Τουρκία και τις κινήσεις του προέδρου Ερντογάν. Δεν θα έπρεπε η Συμμαχία να παραμερίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να καταστεί σαφές στην αμερικανική ηγεσία να αγοράζει κάποιος F-35 και την ίδια ώρα να προχωρά στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί», σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέλαβε ότι η συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη, που αφορά στη χάραξη θαλάσσιων συνόρων και ΑΟΖ, είναι «παράνομη» κι ότι συμβάλλει στην περαιτέρω όξυνση της αστάθειας και της ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Παράλληλα, τόνισε πως η «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα, είπε ότι είναι ανυπόστατη νομικά και γελοία γεωγραφικά».

«Είναι μια συμφωνία που δεν έχει καμία νομική ισχύ», υπογράμμισε ενώ ανέφερε πως ενώ έχουμε διαφορές με την Τουρκία, είμαστε διατεθειμένοι να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

«Αν η Τουρκία συμφωνεί πως πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές μας για τις θαλάσσιες ζώνες, τότε μπορούμε να πάμε στη Χάγη αλλά προϋπόθεση είναι να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αναγνωρίσει ότι η μοναδική μας διαφορά στο Αιγαίο είναι η υφαλοκρηπίδα», ξεκαθάρισε προσθέτοντας πως απαιτούνται ενέργειες αποκλιμάκωσης.

«Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με τον αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η συμφωνία κινείται προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η Ελλάδα είναι απολύτως προσηλωμένη ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών της. Θέλουμε να προωθήσουμε την εκμετάλλευση και χρήση των ενεργειακών πηγών, όπως για παράδειγμα το δίκτυο υγροποιημένου αερίου (LNG)».

«O EastMed είναι η πιο σημαντική ενεργειακή πηγή που θα διαθέτει η Ευρώπη για τα χρόνια που ακολουθούν. Είμαστε χαρούμενοι για την υπογραφή της Συμφωνίας, καθώς προωθεί τη συνεργασία πολλών μερών, στη διαχείριση ενός σημαντικού δικτύου ενέργειας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αποκλείσει κανέναν από το να συμμετάσχει στον αγωγό EastMed.

«Δεν σκοπεύουμε να αποκλείσουμε κανέναν από τη συμμετοχή του στον αγωγό EastMed, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχονται θα σέβονται και θα τηρούν στοιχειώδεις αρχές και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είμαστε εμείς που αποκλείουμε την Τουρκία από τον EastMed. Αντίθετα, η Τουρκία θέτει εαυτή εκτός συμφωνίας, τηρώντας μια τελείως διαφορετική και επιθετική στάση απέναντι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», επισήμανε.

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε, παράλληλα, πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να επιλυθούν οι διενέξεις και διαφορές με την Άγκυρα.

«Αποτελεί μια δίκαιη λύση, αλλά για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθούν με βηματισμό πέρα και μακριά από τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ενόσω ήταν στην αντιπολίτευση είχε τους λόγους του που δεν στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως είπε, ήρθε με τρόπο τελεσίδικο στη Βουλή προς επικύρωση, με αρκετά ζητήματα να παραμένουν ανοικτά.

Όπως είπε, «έχουμε ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως το ζήτημα των προϊόντων που φέρουν την ετικέτα "Μακεδονικά", ένα θέμα που απασχολεί σημαντικά τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στο βέτο που είχε θέσει η Γαλλία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., ανάφερε: «Υπάρχουν ακόμα θέματα και προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Την ίδια ώρα έχουμε πει ότι είναι προς όφελός μας ο ευρωπαϊκός δρόμος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Υποστηρίξαμε την απόφαση στην τελευταία σύνοδο κορυφής για ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλά για την Αλβανία έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

«Στηρίξαμε την Αλβανία σε πολλούς τομείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Στους πρόσφατους σεισμούς ήμασταν οι πρώτοι που προστρέξαμε και στηρίξαμε τους γείτονές μας».

Για τις εξελίξεις στο Ιράν

Ερωτηθείς, επίσης, για τα τεκταινόμενα στις σχέσεις Ιράν - Δύσης, στον απόηχο της δολοφονίας Σουλεϊμανί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με έμφαση ότι «χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και σίγουρα αποκλιμάκωση της έντασης».

«Έχουμε στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας» σημείωσε.

«Ο διάλογος ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ πρέπει να παραμείνει ανοικτός, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις

«Αντιμετωπίζω τα ζητήματα σχετικά με την Κίνα με ευελιξία και επιδεξιότητα. Ελλάδα και Κίνα έχουν συνάψει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες - για παράδειγμα η επένδυση που πραγματοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά. Ελλάδα και Κίνα έχουν πολιτιστικούς δεσμούς. Η Κίνα διαθέτει μια μεγάλη αγορά που είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας. Οι σχέσεις μας εδράζονται σε ορθά δομημένες συμφωνίες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης. Δεν είμαστε υπερεκτεθειμένοι στην Κίνα. Ελλάδα και Κίνα έχουν στενούς πολιτιστικούς δεσμούς», είπε μεταξύ άλλων.

Για την κλιματική αλλαγή

«Ζούμε ήδη τις επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής. Συμβαίνει τώρα και το ζούμε. Αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην Αυστραλία. Πρέπει να προστατευθούμε με κάθε τρόπο απέναντι στην κλιματική αλλαγή, συνεπώς θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια επιθετικότερη πολιτική απέναντί της. Στο πλαίσιο αυτό, κινείται η πολιτική μας για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028, ώστε να κάνουμε μια μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πλέον αυτές να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Για να υλοποιηθούν τέτοιες πολιτικές, θα πρέπει οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη να κάνουν χρήση σημαντικών οικονομικών εργαλείων, με σκοπό να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή».

Για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και της δίωξης του πρώην επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου, είπε ότι βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και πως καλό είναι να τελειώσει. «Δεν βοήθησε το θέμα στην φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Για το προσφυγικό

«Δεν μπορείς έχεις τη Συνθήκη Σένγκεν και να μην έχεις κοινή πολιτική για το άσυλο. Είναι πολύ άδικο να ρίχνεις το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε.. Δεν μπορώ να περιμένω από την Ε.Ε. για να απαντήσει. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση και παίρνουμε αποφάσεις . Από την πρώτη Ιανουαρίου έχουμε σφίξε» τις διαδικασίες. Ο ρόλος της ακτοφυλακής είναι να ελέγχει τα σύνορα. Δεν είμαστε επιτροπή υποδοχής», υπογράμμισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε και για τους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Είπε ότι στόχος του είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα, όχι μόνο γιατί θα βρουν καλές θέσεις εργασίας, αλλά γιατί θα αισθανθούν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ