ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και πολιτικοί αρχηγοί

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και πολιτικοί αρχηγοί
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Η αντιπαράθεση που προκλήθηκε και τα βαριά λόγια που αντάλλαξαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το αν πέτυχε ή όχι η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στο Λευκό Οίκο, προμηνύει ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού αύριο, Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου όταν θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εκτός κι αν οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν και οι συνεντεύξεις στελεχών της αντιπολίτευσης δεν εκφράζουν τις πραγματικές τους θέσεις και αλλάζουν κάθε φορά που τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναντώνται με τον πρωθυπουργό.

Η ατζέντα των συνομιλιών, λόγω της συγκυρίας, αναμένεται να διευρυνθεί και εκτός των εθνικών θεμάτων και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο. Στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης αναμένεται να το τεθούν δύο ακόμη θέματα: ο εκλογικός νόμος και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, αν έχει αποφασίσει το όνομα που θα προτείνει για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας, δεν αποκλείεται να κάνει έστω μία μικρή νύξη σε ό,τι αφορά στις προθέσεις του και να δώσει μια μικρή ιδέα για το τι πρόκειται να κάνει.

Αν, ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποφασίσει ή δεν επιθυμεί να το ανακοινώσει, τότε θα τους ζητήσει να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που του δίνει θεσμικά το Σύνταγμα.

Ο πρωθυπουργός, στην παρούσα φάση, θα επιθυμούσε να αλλάξει την ατζέντα, αφού λόγω της επικαιρότητας η συνάντηση στον Λευκό Οίκο δεν ήταν επικοινωνιακά ό,τι καλύτερο, αφού συνέπεσε με τις εξελίξεις στο Ιράν.

Προσπάθησε πάντως να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Έτσι δεν αποκλείεται να ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αφού με δική του πρωτοβουλία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή εντός του μήνα για να ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, αφού σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να συναινέσει και θα ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως ακριβώς ζήτησε από την πρώτη στιγμή και το Κίνημα Αλλαγής.

Αυτό που μέχρι σήμερα είναι γνωστό είναι πως ο νέος εκλογικός νόμος θα καταργεί την απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θα δίνει μεγάλη έμφαση στο να πετυχαίνει η κυβέρνηση την απαιτούμενη πλειοψηφία, με μπόνους που θα δίνονται στο πρώτο κόμμα.

Στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί την κριτική των αρχηγών της αντιπολίτευσης, καθώς δεν είδαν με θετικό μάτι όσα συνέβησαν στον Λευκό Οίκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για φιάσκο, ενώ η κυβέρνηση απαντώντας στους ίδιους τόνους μιλά για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας στη ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» υποστήριξε ότι «αυτό το οποίο παρακολουθήσαμε είναι μια πρωτοφανής σκηνή με τον κ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί ως θεατής τον πρόεδρο Τραμπ επί 20 περίπου λεπτά να απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για όλα τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας των ΗΠΑ».

Υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζει πως η συνάντηση ήταν επιτυχημένη και επιχειρηματολογώντας υπέρ αυτού είπε: «Ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον πέτυχε την αναγνώριση της γεωπολιτικής αξίας και του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας στη Ανατολική Μεσόγειο ενίσχυσε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στις ΗΠΑ και προκάλεσε επενδυτικό ενδιαφέρον και βεβαίως ισχυρή προβολή των θέσεων της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Παρ’ όλα αυτά, η Κουμουνδούρου σφυροκόπησε την κυβέρνηση:

«Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε μόνος του, αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας. Αυτό που συνέβη δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις».

Δεν πέρασε πολύ ώρα και το Μέγαρο Μαξίμου μέσω κυβερνητικών κύκλων απάντησε:

«Είδαμε ξανά τον παλιό, "καλό" ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας. Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε "υποσχεθεί" ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε "good success" στη "νέα", αλλά τόσο αραχνιασμένη, αντιπολιτευτική του τακτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ