ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές Μητσοτάκη: Η διαφωνία Τσίπρα και το «καρφί» της Γεννηματά

Επαφές Μητσοτάκη: Η διαφωνία Τσίπρα και το «καρφί» της Γεννηματά
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου.

Αντικείμενα των συναντήσεων ήταν το αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η ένταση στα ελληνοτουρκικά, ο νέος εκλογικός νόμος και η επιλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάγωμα της συμφωνίας για τις βάσεις

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ζήτησε το πάγωμα της ψήφισης της συμφωνίας για τις βάσεις. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση. Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος. Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική.

Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις. Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.»

Η συζήτηση Μητσοτάκη - Τσίπρα μπροστά στις κάμερες

H συνομιλία των δύο πολιτικών μπροστά στις κάμερες κινήθηκε σε πολύ χαλαρό κλίμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να ρωτάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πότε επέστρεψε από τις ΗΠΑ.

«Χθες το βράδυ» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν είναι κουρασμένος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Συνηθισμένα τα βουνά».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συμβουλές στον πρωθυπουργό για το πώς μπορεί να ξεπεράσει το… τζετ λαγκ.

«Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό.

Η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά

H προεδρος του ΚΙΝΑΛ άφησε... αιχμές με το «καλημέρα», λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι επιμένει σε συμβούλιο αρχηγών.

«Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή. Δεν ήθελες. Καλή η ενημέρωση των αρχηγών, αλλά επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών» είπε η κ. Γεννηματά.

Με τη σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, κάτι που θα διαπιστώσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μετά τη συζήτησή τους.

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Γεννηματά μπροστά στις κάμερες

Μητσοτάκης: Τι να σε κεράσω;
Γεννηματά: Νεράκι.
Μητσοτάκης: Την τελευταία φορά που σε είδα ήσουν καταβεβλημένη, τώρα είσαι καλύτερα.
Γεννηματά: Ξεκουράστηκα στις γιορτές. Εσύ από το βουνό κατευθείαν στα βαθιά.
Μητσοτάκης: Ενα τριήμερο ξεκουράστηκα στο βουνό, αλλά ήταν αναζωογονητικό.
Γεννηματά: Στα βαθιά τώρα. Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή. Δεν ήθελες. Καλή η ενημέρωση των αρχηγών, αλλά επιμένω σε συμβούλιο αρχηγών.
Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη, θα το διαπιστώσεις.
Γεννηματά: Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή.

Να μη μας θεωρούν δεδομένους

Μετά της συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο. Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι:΅

«Είναι ώρα να συνεννοηθούμε δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους. Να μεταδώσουμε στους Έλληνες μήνυμα ενότητας και αυτοπεποίθησης. Να εκπέμψει η χώρα ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Να γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο.Ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η Κυβέρνηση ότι η Εθνική Ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα.»

Οι επόμενες συναντήσεις

Το απόγευμα, στις 17.00 και στις 18.00 αντίστοιχα θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ