ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ θα γίνει για να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο;

Παππάς: Η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ θα γίνει για να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο;
ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά ο Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στο OPEN TV και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών είπε συγκεκριμένα: «Όταν ζητάς από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν και δεν απευθύνεσαι ο ίδιος στον γείτονά σου, την Τουρκία, θα έρθει η αμερικανική πλευρά και -με γνώμονα τα δικά της συμφέροντα και τις δικές τις ισορροπίες, οι οποίες καθορίζονται εσωτερικά- θα πολιτευτεί». Έθεσε δε το εξής το ερώτημα: «Η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά θα είναι στην κατεύθυνση εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, το οποίο και αποτελεί ύψιστο διπλωματικό όπλο της χώρας μας, ή θα είναι στη λογική ότι “το διεθνές δίκαιο να μη χαλάει τις σχέσεις γειτονίας”;»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «εμείς είχαμε καταφέρει να έχουμε και τακτική επαφή με την γείτονα και να διασφαλίσουμε δηλώσεις, αλλά και νομοθεσία στις ΗΠΑ, που ήταν με την πλευρά της Ελλάδας, με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, με την πλευρά της ειρήνης και της σταθερότητας». Αφού υπογράμμισε ότι κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ «"γκριζάρισαν" κάποια από τα κεκτημένα της χώρας», χαρακτήρισε λάθος «το κλείσιμο του ματιού του κ. Μητσοτάκη στην ενέργεια δολοφονίας του Σουλεϊμανί, η οποία είναι καταφανώς κατά του διεθνούς δικαίου και αποσταθεροποιεί συνολικά την περιοχή».

Η απλή αναλογική

Για τον εκλογικό νόμο, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «η απλή αναλογική είναι στο DNA μας, είναι ένα σύστημα το οποίο δεν νοθεύει τη λαϊκή βούληση. Οι κυβερνήσεις οικοδομούν τη σταθερότητά τους στην πολιτική που εφαρμόζουν. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Παπαδήμου που στηρίχθηκε από 250 βουλευτές, κατέρρευσε, ενώ η δική μας, με 153 βουλευτές, έβγαλε και την τετραετία και τη χώρα από τα μνημόνια».

Όπως τόνισε στη συνέχεια, «η απλή αναλογική είναι απολύτως εφαρμόσιμη. Η ΝΔ μιλά για διπλές κάλπες διότι ξέρει ότι η ίδια είναι συνώνυμο της πολιτικής αστάθειας, ομολογώντας παράλληλα ότι δεν θα είναι στην επόμενη κυβερνητική λύση. Οι εκλογές δεν θα είναι διπλές γιατί εμείς μπορούμε να δώσουμε τη λύση. Θα διαμορφώσουμε τους όρους για μία προοδευτική πορεία της χώρας μέσα από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ