ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή ΠτΔ: Το παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις και οι αλληλοκατηγορίες

Εκλογή ΠτΔ: Το παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις και οι αλληλοκατηγορίες
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις περί του νέου ενοίκου της Ηρώδου Αττικού ενώ πλέον δεν χωρά αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει το όνομα που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρόλα αυτά, όσο καθυστερεί η υπόθεση αυτή τόσο ο θεσμός «ξεφτίζει» στα μάτια των περισσότερων.

Το χρονικό «στίγμα» έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Έχω την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός έχει κατασταλάξει» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, κάτι που δείχνει ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η ανακοίνωση.

Στις διάφορες συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζουν και έχουν προσφέρει έργο τονίζεται ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Εξαιρετικά σημαντικό κρίνεται το να γνωρίζει τα περί εξωτερικής πολιτικής με τους διεθνείς κανόνες -άρα να είναι γνώστης της νομικής επιστήμης.

Παράλληλα, θα πρέπει να ασκεί «χρέη παιδαγωγού» -δηλαδή να έχει ενωτικό προφίλ.

Το τρίτο στοιχείο είναι πως θα πρέπει να γνωρίζει μια ξένη γλώσσα -κυρίως αγγλικά και όχι τόσο γαλλικά που μιλούσαν πολλοί εκ των προηγούμενων Προέδρων της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει έναν υποψήφιο που θα διατηρεί το στοιχείο της «έκπληξης» και θα αποτελεί, στην ουσία, την «επέκταση» του εαυτού του.

Όσο, όμως, καθυστερεί η ανακοίνωση της πρότασης για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μειώνεται και η δυναμική της ενώ θα γίνεται συζήτηση με απομειωτικά χαρακτηριστικά.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι εκείνος που ευθύνεται για τον κίνδυνο να ευτελιστεί ο θεσμός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Και ο λόγος για τον οποίο το αναφέρουν αυτό είναι επειδή πιστεύουν ότι η εμμονή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει τη δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου ενδυναμώνει την πολιτική αντιπαράθεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -ενός θεσμού, η διαφύλαξη του οποίου θα πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα.

«H επαναλαμβανόμενη κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση “παίζει” με τους θεσμούς φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και για αυτό είναι υπεύθυνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, ενώ παρόμοιες συζητήσεις περί ευθυνών γίνονται και σε άλλα κόμματα.

Η τελευταία αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσε νέα αντιπαράθεση.

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει να ευτελίζει το θεσμό του ΠτΔ και να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να τους «δυσκολέψει» στο πρόσωπο που θα προτείνει έτσι ώστε δύσκολα να μπορούν να αρνηθούν.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται τελικά να υποστηρίξει την τελευταία στιγμή την επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας -κάτι που άλλωστε δεν απέκλεισε και η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της.

Το ερώτημα που γεννάται, ωστόσο, είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να υποστηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα, επιτρέποντας τον θεσμό να γίνεται «μπαλάκι» μεταξύ των κομμάτων;

Έτσι, στην Κουμουνδούρου «βλέπουν» ως επικρατέστερο σενάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει καταλήξει σε ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία και αποτελεί και «έκπληξη». Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι διερωτώνται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει εναλλακτική πρόταση.

Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτείνει τελικά το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου ως υποψήφιου, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδέχεται να ανακοινώσει πως δεν επιθυμεί και ο ίδιος την ανανέωση της θητείας του στο ύπατο αξίωμα.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρειαστεί να θέσει στο τραπέζι την πρόταση του για τον Προκόπη Παυλόπουλο και ουσιαστικά θα βρεθεί «ξεκρέμαστο», χωρίς πολιτική εναλλακτική πρόταση.

Σε περίπτωση λοιπόν, που δεν συμφωνήσει με την πρόταση Μητσοτάκη θα αναγκαστεί να την καταψηφίσει, χωρίς, όμως, να έχει καταθέσει κάποια εναλλακτική με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να εκτεθεί πολιτικά και να εμφανιστεί πολιτικά απομονωμένος.

Για τη Φώφη Γεννηματά, προαπαιτούμενo της συναίνεσης είναι το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη.

«Έχει μια ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης να δείξει πως κάτι αλλάζει μετά από 10 χρόνια, πόλωσης και διχασμού σε αυτή τη χώρα» είναι το μήνυμα που έστειλε εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ