ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού

ΠτΔ: Πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού
ΙΝΤΙΜΕ

Με το πέρασμα των ημερών «φουντώνει» ολοένα και περισσότερο η ονοματολογία σχετικά με τον επόμενο κάτοικο του Προεδρικού Μεγάρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως όλα δείχνουν – έχει πάρει τις αποφάσεις του και αναμένεται να τις ανακοινώσει λίαν συντόμως. 

Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Στις διάφορες συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζουν και έχουν προσφέρει έργο τονίζεται ότι ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Τα απαραίτητα προσόντα

Εξαιρετικά σημαντικό κρίνεται το να γνωρίζει τα περί εξωτερικής πολιτικής με τους διεθνείς κανόνες -άρα να είναι γνώστης της νομικής επιστήμης.

Παράλληλα, θα πρέπει να ασκεί «χρέη παιδαγωγού» -δηλαδή να έχει ενωτικό προφίλ.

Το τρίτο στοιχείο είναι πως θα πρέπει να γνωρίζει μια ξένη γλώσσα -κυρίως αγγλικά και όχι τόσο γαλλικά που μιλούσαν πολλοί εκ των προηγούμενων Προέδρων της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει έναν υποψήφιο που θα διατηρεί το στοιχείο της «έκπληξης» και θα αποτελεί, στην ουσία, την «επέκταση» του εαυτού του.

Ο μεγάλος κατάλογος των υποψηφίων Προέδρων

Μέχρι στιγμής, ο κατάλογος των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι μεγάλος. Ξεκίνησε με το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και με άλλες πιθανές υποψηφιότητες με ονόματα όπως της κ. Αρβελέρ, που έπεσε στο τραπέζι αλλά και των κ.κ. Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Βαγγέλη Βενιζέλου, Σταύρου Δήμα, του κ. Δρακόπουλου από το ίδρυμα Στ. Νιάρχος, καθώς και της κ. Μαρίας Δαμανάκη, κ. Μαριέττας Γιαννάκου, της Προέδρου του ΣτΕ κ. Κατερίνας Σακελαροπούλου, της καθηγήτριας ιστορικού του Πανεπιστημίου Μαρίας Ευθυμίου, αλλά και του ακαδημαϊκού,Νίκου Αλιβιζάτου.

Επίσης, έχει ακουστεί και το όνομα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα είχε αντίρρηση σε κανέναν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου. Στην πλούσια ονοματολογία προστέθηκε και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, καθώς και του πρώην υπουργού, Τάσου Γιαννίτση.

Η έκπληξη για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Φυσικά, εκτός του μεγάλου καταλόγου δεν βρίσκεται ούτε ο σημερινός Πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο μερίδα βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης θα τον ήθελε να παραμείνει στην ίδια θέση, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πάγια πρόταση.

Το πιθανότερο, πάντως, μέχρι στιγμής, είναι ότι, εφόσον ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του τις επόμενες ημέρες, τότε το όνομα που θα προτείνει, δεν αποκλείεται να προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο. Και τούτο γιατί θα είναι «δύσκολο για την αντιπολίτευση να πει όχι», όπως ο ίδιος σημείωσε με έμφαση, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόσωπο που θα προτείνει δεν θα προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ