ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον πρώτο γύρο εκλέγεται η Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Από τον πρώτο γύρο εκλέγεται η Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί, εκτός απροόπτου, στις 22 Ιανουαρίου η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, ως νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς τη σχετική πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Εφόσον δεν υπάρξουν «διαρροές» κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί με 266 ψήφους και θα καταστεί η πρώτη γυναίκα που ανέρχεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Υπενθυμίζεται πως ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στις 18 Φεβρουαρίου 2015 είχε εκλεγεί με 233 ψήφους.

Όπως όλα δείχνουν η πολιτική συναίνεση ως προς το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου φαίνεται πως επιτυγχάνεται, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν και οι αντιδράσεις.

Τσίπρας: Στηρίζουμε Σακελλαροπούλου, αλλά ο Μητσοτάκης ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σε δημόσια δήλωσή του άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τον «ευτελισμό» του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ωστόσο τόνισε πως το κόμμα του θα στηρίξει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο της ανώτατης δικαστικού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας» και υπενθύμισε ότι η πρόταση αυτή είχε καταψηφιστεί από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές του.

«Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή αλλά μια συνειδητή επιλογή. Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας. Με τη συνέπειά μας. Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνεται πως πριν από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είχε προηγηθεί ευρεία συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου, στην οποία συμμετείχαν το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα στελέχη του «πρωινού καφέ» καθώς και οι λεγόμενοι «δημογέροντες» του κόμματος.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Η Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας

Την ίδια στιγμή, υπέρ της υποψηφιότητας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα το απόγευμα της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατόπιν εισήγησης της προέδρου, Φώφης Γεννηματά.

«Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης», σημείωσε - μεταξύ άλλων - η κυρία Γεννηματά.

Μάγδα Φύσσα προτείνουν Βαρουφάκης και ΜέΡΑ25

Εν τω μεταξύ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, πρότεινε την Πέμπτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Μάγδα Φύσσα, τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε σε δημόσια θέα από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, ενώ είχε δεχτεί ήδη πολλαπλές επιθέσεις από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013.

«Αντί για συστημικό λειτουργό ή παροπλισμένο πολιτικό, που ήταν μέρος του προβλήματος, σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητά μας εναντίον κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης. Το ΜέΡΑ25 κρίνει πως δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει καλύτερα την ενότητα που απαιτούν οι καιροί από τη Μάγδα Φύσσα – την γυναίκα που, χωρίς να το επιδιώξει, σήκωσε και σηκώνει μόνη της το βάρος του αγώνα για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, εξελισσόμενη από μητέρα σε πολιτικό πρόσωπο που ενώνει χωρίς να υποκύπτει», αναφέρει σχετικά στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Μάγδα Φύσσα: Δεν ήμουν ενήμερη για την πρόταση Βαρουφάκη

Με δήλωσή της η κυρία Μάγδα Φύσσα ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερη για την πρόθεση του κ. Βαρουφάκη να την προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι την πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Η κ. Φύσσα ευχαρίστησε τον κ. Βαρουφάκη, ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να αποδεχτεί την πρότασή του, γιατί έχει αφιερώσει τις δυνάμεις της στην ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής και διότι δεν ασχολείται με την πολιτική.

ΜέΡΑ25: Η Μάγδα Φύσσα θεώρησε τιμητική την πρότασή μας

«Παρών» από Βελόπουλο και Ελληνική Λύση

«Παρών» θα δηλώσουν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η Ελληνική Λύση τιμά το πρόσωπο, αλλά θα ήταν εξαιρετική επιλογή για υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ