ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα για EastMed Forum: Εκτός πραγματικότητας οι πρωτοβουλίες που αποκλείουν την Τουρκία

Άγκυρα για EastMed Forum: Εκτός πραγματικότητας οι πρωτοβουλίες που αποκλείουν την Τουρκία
EPA/KHALED ELFIQI

Πρωτοβουλία χωρίς ρεαλιστικούς στόχους χαρακτηρίζει το EastMed Gas Forum, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζοντας ότι ιδρύθηκε από κάποιες χώρες που ονειρεύονται να αφήσουν την Τουρκία εκτός ενεργειακής εξίσωσης της ανατολικής Μεσογείου.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στις 16 Ιανουαρίου συναντήθηκαν στο Κάιρο οι χώρες μέλη του EastMed Gas Forum (Φόρουμ Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου) υπογράφοντας ένα καταστατικό με στόχο να μετατρέψουν το φόρουμ σε μια διεθνή οργάνωση.

«Αυτό το φόρουμ αποτελεί στην πραγματικότητα μια μη ρεαλιστική πρωτοβουλία που ανέλαβαν κάποιες χώρες που γίνονται υπό την ψευδαίσθηση του αποκλεισμού της Τουρκίας από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει και προσθέτει πως αν στόχος αυτού του φόρουμ ήταν πραγματικά η συνεργασία, αδιαμφισβήτητα θα καλούσαν σε αυτό τόσο την Τουρκία όσο και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή η μονογραφή του καταστατικού του EastMed

«Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους δεν συμβάλουν στην ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Καμιά πρωτοβουλία στην οποία δεν θα συμμετέχει η Τουρκία και οι Τ/κ δεν μπορεί να πετύχει. Επομένως, αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια νέα απόδειξη ότι οι χώρες οι οποίες ακόμη δεν απάντησαν στις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία, κυνηγούν ακόμη μάταιες ελπίδες. Επιπλέον αποκαλύπτουν ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία είναι ορθή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τόσο τα δικά μας νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όσο και της "ΤΔΒΚ"», όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος.

Την Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή της Μεσογείου», επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει δεκτή στον οργανισμό για τη συνεργασία στο φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπό μια βασική προϋπόθεση, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ