ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: Να πάψει ο Μητσοτάκης να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος στα εθνικά ζητήματα

Φώφη Γεννηματά: Να πάψει ο Μητσοτάκης να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος στα εθνικά ζητήματα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς όλες τις κατευθύνσεις για να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η επιθετικότητα της Τουρκίας, καλεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει τη δυσφορία της για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Όπως επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής», «εξελίσσονται πρωτοβουλίες που έχουν την Ελλάδα προκλητικά και προσβλητικά θα έλεγα στο περιθώριο. Μετά τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν με τους αντιμαχόμενους Λίβυους ηγέτες ακολουθεί η συνάντηση στο Βερολίνο 11 χωρών όπου η Ελλάδα που θίγεται, δεν προσκλήθηκε καν ως παρατηρητής. Με αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος να διευθετηθεί η κατάσταση στη Λιβύη με την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία υπαρκτή, είναι μεγάλος. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προτείνει «να κινηθεί η Κυβέρνηση αποτελεσματικά, ώστε να τους βάλει όλους προ των ευθυνών τους. Καμιά λύση για τη Λιβύη δεν πρέπει να γίνει δεκτή από την Ελλάδα χωρίς κατάργηση της παράνομης συμφωνίας με την Τουρκία. Μπορεί να υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι στις κατ' ιδίαν επαφές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με τους φίλους και συμμάχους μας ακούγεται η φωνή μας, αλλά τα αποτελέσματα δεν το επιβεβαιώνουν. Αντιθέτως, δικαιώνουν δυστυχώς την επισήμανση μας ότι φαινόμαστε δεδομένοι άνευ όρων. Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος πριν να είναι οριστικά αργά».

Χάγη και προσφυγικό

Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, η κυρία Γεννηματά υποστηρίζει ότι «είναι στρατηγική επιδίωξη, δεν είναι μονόδρομος που θα μας οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο».

Επικρίνει έντονα τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό λέγοντας ότι το μετατρέπουν, σε εθνικό κίνδυνο. «Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους! Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και πρέπει να σταματήσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, να μας θεωρούν δεδομένους και στο προσφυγικό. Μόνο το μπλοκάρισμα αποφάσεων θα αγγίξει τις Βρυξέλλες», τονιζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκφράζει και πάλι την υποστήριξη στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διαψεύδοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής συζητούσε πακέτο την προεδρική εκλογή με τον εκλογικό νόμο.

«Δεν κάνει νταραβέρια, ούτε συναλλάσσεται. Και στο θέμα αυτό δεξιοί και αριστεροί ψάλτες πάλι εκτέθηκαν. Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης. Η προσωπικότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι' αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας», αναφέρει η κυρία Γεννηματά.

Εκλογικός νόμος

Σχετικά με τη διαμορφωθείσα συναίνεση και τη διαφωνία του ΚΙΝΑΛ με τον νέο εκλογικό νόμο η Φώφη Γεννηματά απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να αφήσει τα περί δήθεν πολιτικής συναίνεσης και να επικεντρωθεί σε μια πραγματική, ουσιαστική πολιτική και κοινωνική συναίνεση στις μεγάλες προκλήσεις της χώρας και των αναγκών των πολιτών που σήκωσαν το βάρος της κρίσης.

Τονίζει πως κανένας εκλογικός νόμος και καμία τεχνητή προσθαφαίρεση εδρών δεν μπορούν να φαλκιδεύσουν τη λαϊκή κρίση. «Στις εκλογές θα μιλήσει o λαός και αυτός και μόνο θα καθορίσει τους ρόλους των κομμάτων. Και τότε οι αλαζονικοί σχεδιασμοί θα γυρίσουν μπούμεραγκ. Όσο αφορά εμάς, σήμερα είμαστε τρίτο κόμμα στη Βουλή, δεύτερο στους κοινωνικούς χώρους και διεκδικούμε ρόλο πρωταγωνιστή. Προφανώς διαφωνούμε και θα καταψηφίσουμε». Προσθέτει ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας επίπλαστα ανοίγονται στο κέντρο, όπου όμως «σπάνε τα μούτρα τους» γιατί υπάρχει ο υπολογίσιμος και σοβαρός παίχτης της κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής, με ιστορία και μέλλον. «Η επικοινωνιακή πόλωση, η λογική του άσπρου-μαύρου, σιγά αλλά σταθερά υποχωρούν μαζί με τα απόνερα της κρίσης», σημειώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Διπλές εκλογές

Η Φώφη Γεννηματά τοποθετείται και στα σενάρια για διπλές εκλογές για τις οποίες, αναφέρει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν τις φοβάται, ενώ ασκεί δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και τον κατηγορεί πως συνεχίζει αμετανόητος την ίδια στρατηγική που άνοιξε «διάπλατα τον δρόμο στην επάνοδο της δεξιάς πάνω σε άσπρο άλογο, την οποία υποτίθεται τώρα κόπτεται να αναχαιτίσει αναζητώντας συμμάχους. Αλλά και μετά τις εκλογές τα μεγάλα και μικρά ένοχα μυστικά που τον δένουν με την καραμανλική δεξιά τον υποχρέωσαν να προτείνει ως μοναδική επιλογή ΠτΔ από τους κόλπους της.

Ήταν καθαρά δική του επιλογή να μαζέψει αποστάτες από τα αζήτητα της κεντροαριστεράς, μια τακτική που συνεχίζει και μετά τις εκλογές. Με τη στάση του και την πολιτική του, στην πράξη, έχει αναιρέσει τα μεγάλα λόγια περί αναζήτησης προοδευτικών συνεργασιών. Ο δήθεν προοδευτικός μανδύας που ενδύεται όποτε τον συμφέρει, δεν μπορεί να κρύψει ούτε τα έργα και τις ημέρες του ούτε τις πραγματικές του προθέσεις και τις σκοπιμότητες. Κανένα δείγμα αλλαγής. Είναι η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να περάσουν ξανά το κατώφλι της Χαριλάου Τρικούπη. Οι πόρτες και οι καρδιές μας παραμένουν ανοιχτές για να παλέψουμε ξανά μαζί για όσα ονειρευόμαστε, να σαρώσουμε κάθε ανάχωμα συντήρησης από δεξιά και «αριστερά», που κρατά την Ελλάδα και τη ζωή μας χαμηλά. Να πετύχουμε τη νέα αλλαγή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ