ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την πολιτική υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την πολιτική υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ
Στιγμιότυπο από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές ούτως ώστε να κλείσει εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ζητήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το συριακό, στο Λονδίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα βρει την κατανόηση που ζητεί από την κ. Μέρκελ, γνωρίζοντας πως, εάν και επισήμως τα δύο θέματα δεν συνδέονται, η καγκελάριος αναγνωρίζει πλέον τις δυσκολίες που συναντά η ελληνική πλευρά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και οι οποίες είναι τεράστιες, όπως επίσης ότι έχει διαπιστώσει την αναβλητικότητα της τουρκικής πλευράς στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία πρώτη εικόνα της διαπραγμάτευσης -καθώς χθες συζητήθηκε και το δημοσιονομικό- και πιστεύει ότι οι δανειστές μπορούν να πειστούν τουλάχιστον για το ασφαλιστικό, εάν ξεπεράσουν κάποιες αγκυλώσεις για περικοπές συντάξεων όπως επιμένει να ζητεί το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας λόγω των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό και θα ζητήσει τουλάχιστον πολιτική στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλει το Μαξίμου για να τίς προχωρήσει.

Όχι εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πει στην καγκελάριο ότι, παρά τις πιέσεις που υφίσταται η κυβέρνησή του κυρίως από τις κοινωνικές αντιδράσεις, δεν έχει σκοπό να οδηγήσει την χώρα σε νέες περιπέτειες με εκλογές.

Το μήνυμα που έστειλε άλλωστε από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη τρεις φορές νομιμοποίηση μέσα σε έναν χρόνο, άρα δεν μπορεί να θεωρείται ότι δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού επειδή κάποια συμφέροντα -όπως υπονοεί- επιθυμούν να την αποσταθεροποιήσουν.

Γενικώς, το Μαξίμου πατάει πολύ στην θεωρία της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από πολιτικά και όχι μόνο συμφέροντα, που δεν επιθυμούν την διαφάνεια, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την «τακτοποίηση» του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως ούτε η ΝΔ επιθυμεί προσφυγή στις κάλπες και ερμηνεύουν ως θετικές τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν ζητάει εκλογές, υπό την έννοια ότι δεν θα ανακινείται συνεχώς ένα θέμα που για την κυβέρνηση δεν έχει καμία υπόσταση.

Την κυβέρνηση φαίνεται πως εξυπηρετεί, επίσης, η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δεν ενδιαφέρεται ούτε για συγκρότηση ενός οικουμενικού σχήματος κάτι που ούτως ή άλλως έχει αποκλειστεί ως πιθανότητα από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού αυτή δεν υπάρχει προσώρας στον ορίζοντα του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μόλις κλείσει η αξιολόγηση δεν θα θελήσει να προχωρήσει σε αλλαγές και διορθώσεις.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Πλαίσιο της Διάσκεψης των Δωρητών για τη Συρία

Στις 12.00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να συναντηθεί για σχεδόν μία ώρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Αγκέλα Μέρκελ και αμέσως μετά με το Βρετανό ομόλογό του κ. Κάμερον.

Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σούλτς ενώ στο πρόγραμμά του υπάρχει και διευρυμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι.

Περίπου στις 16:15 αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες κ. Γράντι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ