ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής ο εκλογικός νόμος

Στην Ολομέλεια της Βουλής ο εκλογικός νόμος
ΙΝΤΙΜΕ

Διήμερο «φωτιά» προβλέπεται στη Βουλή, όπου εισάγεται προς συζήτηση σήμερα και ψηφίζεται αύριο, ο νέος εκλογικός νόμος

Στη συζήτηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρέμβουν ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, θα «προλάβει» μόνο την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα, στηρίζουν μόνο η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, δεν αναμένεται τις απαραίτητες από το Σύνταγμα 200 ψήφους και κατά συνέπεια οι επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση της απλής αναλογικής, από ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, με το επιχείρημα ότι η απλή αναλογική έχει συνδεθεί ιστορικά, είτε με την ακυβερνησία είτε με παραλυτικές ισορροπίες για να μην καταρρεύσουν κυβερνητικά σχήματα.

Σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, το πρώτο κόμμα με ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25% «κερδίζει» μπόνους 20 εδρών, ενώ για κάθε μισό ποσοστό εξασφαλίζει μια έδρα.

«Ταβάνι» είναι το μπόνους των 50 εδρών εφόσον το πρώτο κόμμα έχει συγκεντρώσει ποσοστό 40%.

Ένταση με το «καλημέρα»

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, ξεκίνησε σε κλίμα έντασης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να καταθέτουν ένσταση αντισυνταγματικότητας στη διάταξη του νομοσχεδίου που επί της ουσίας αποκλείει τους συνασπισμούς κομμάτων από το πριμ του μπόνους. Η ένσταση απορρίφθηκε απο την πλειοψηφία.

Η ρύθμιση, πρακτικά προβλέπει, ότι αν συνασπισμός που αποτελείται από δύο κόμματα συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα, καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.

Η ρύθμιση που προϋπήρχε στον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επανέρχεται τώρα με το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου. Για αντισυνταγματική ρύθμιση έκαναν λόγο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με την πλειοψηφία να απαντά ότι η προϊσχύσασα ρύθμιση δεν κρίθηκε ποτέ αντισυνταγματική.

Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής αναφέρει ότι η ρύθμιση υπήρχε αυτούσια και σε προηγούμενο νόμο και ότι κατ'ουσίαν αποκλείει τους συνασπισμούς κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση. Προσθέτει μάλιστα ότι επί της συνταγματικότητας της διαφορετικής μεταχείρισης συνασπισμών και αυτοτελών κομμάτων έχουν εκφραστεί πολλές και αντικρουόμενες απόψεις.

Ο υφυπουργός Eσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι ήθελε την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και την ίδια ώρα τον κατηγορεί ότι είχε φτιάξει ένα αντισυνταγματικό νόμο: "Η κυβέρνηση έφερε γραμμή γραμμή λέξη λέξη το νόμο που ίσχυε το 2008". Ο κ. Λιβάνιος επιτέθηκε και στο ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι όσο κέρδιζε εκλογές δεν διαμαρτυρόταν. "Επειδή εξανίσταται το ΚΙΝΑΛ για την αντισυνταγματικότητα πρέπει να ξέρει ότι κέρδισε τρεις εκλογές με το νόμο Κούβελα που ήταν ενισχυμένη αναλογική. Τότε δεν νιώθετε την αντισυνταγματικότητα τότε δεν διαβάζετε τι έλεγαν οι συνταγματολόγοι;", σχολίασε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ