ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κοροναϊό

Κικίλιας: Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κοροναϊό
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαιώσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στη χώρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

«Αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα "πιστόλια". Υπάρχει το αεροϋγειονομείο, υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Παραδέχθηκε ότι «μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει», ωστόσο, είπε πως «υπάρχει η πρόληψη και υπάρχει η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό».

Για το θέμα της γρίπης, είπε ότι στη χώρα μας πέρυσι εμβολιάστηκαν 2.050.000 πολίτες και φέτος έχουν ήδη εμβολιαστεί 3.100.000.

«Έχουμε παραπάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας άκουσαν και εμβολιάστηκαν. Και αυτό έχει χτίσει έναν τοίχο ανοσίας για την κοινή γρίπη. Σήμερα υπάρχουν 140.000 εμβόλια στον ΕΟΦ αν χρειαστεί, παρότι έχει περάσει η εμβολιαστική περίοδος, να διατεθούν», τόνισε και αναφέρθηκε και στις 38 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που έχουν ήδη περάσει στο ΕΚΑΒ που ελέγχει κάθε μέρα τη διάθεση τους.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο Δημόσιας Υγείας, είπε ότι η διαβούλευση ξεκινά σε 10 μέρες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εμβολιασμούς, «θα προβλέπει ότι ο υπουργός Υγείας θα μπορεί να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην προσχολική ηλικία. Μιλάμε μέχρι τα 4 έτη που εκεί γίνονται τα βασικά εμβόλια, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας, που είναι υπέρτερη όλων των άλλων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ