ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: 60 - 145 Έλληνες στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία μαζί με τους Patriot

Μαξίμου: 60 - 145 Έλληνες στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία μαζί με τους Patriot
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ATEF SAFADI

Η συστοιχία των αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Patriot που θα μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία, θα συνοδευτεί από Έλληνες στρατιωτικούς.

Πηγή του Μαξίμου δήλωσε στο CNN Greece ότι:

Το Ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία θα είναι από 65 έως 140 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν διευκρινίζεται αν στην ελληνική αποστολή πέρα από τους χειριστές του πυραυλικού συστήματος Patriot, θα συμπεριληφθεί και άλλο στρατιωτικό προσωπικό για τη φύλαξη της εγκατάστασης.

Το αίτημα για την ελληνική συμμετοχή στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, έχει υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά.

Δεν δημιουργείται «τρύπα» στην ελληνική αεράμυνα γιατί ενεργοποιήθηκε συστοιχία Patriot η οποία το προηγούμενο διάστημα ήταν εκτός λειτουργίας.

Έχουν ληφθεί πρόνοιες ώστε το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό και το πυραυλικό σύστημα να είναι καλά φυλασσόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για τη μεταφορά των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία, έκλεισε στην προχτεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνες περιπέτειες

Ωστόσο, η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητική στην αποστολή των Patriot. Ο Θοδωρής Δρίτσας κάνει λόγο για επικίνδυνες περιπέτειες της χώρας. Στη δήλωσή του ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι:

«Σε επικίνδυνες περιπέτειες εμπλέκει τη χώρα μας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την επιβεβαίωση της παραχώρησης πυραύλων Patriot, στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για εμπλοκή -έστω έμμεση- σε πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ τρίτων χωρών, χωρίς αυτή να εντάσσεται σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες Διεθνών Οργανισμών και χωρίς την παραμικρή κάλυψή τους. Είναι ολοφάνερο ότι, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει πλέον να κάνει ό,τι του ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, να αποδεικνύει δηλαδή διαρκώς ότι είναι προβλέψιμος, δηλαδή δεδομένος. Σε καμία περίπτωση αυτές οι επιλογές δεν ενισχύουν τη διεθνή θέση της χώρας, ούτε διαμορφώνουν στέρεη βάση για τις αναγκαίες συμμαχίες, τις οποίες όντως πρέπει να επιθυμεί και να επιδιώκει η Ελλάδα ως φιλειρηνική χώρα. Αντίθετα, επιτείνουν την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή».

ΚΚΕ: Όχι στρατιώτες έξω από τα σύνορα

Κατηγορηματικά αρνητικός ήταν και ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ είπε σχετικά: «Οι εξελίξεις επιβάλλουν αγωνιστικό συναγερμό. Η Ελλάδα αναλαμβάνει επικίνδυνο ρόλο στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ σε βάρος των ανταγωνιστών τους όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προτίθεται να στείλει προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στην Λιβύη, στη Σαουδική Αραβία και στα στενά του Ορμούζ, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Καμία δουλειά δεν έχει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ