ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τέλη Φεβρουαρίου τέλος η γραφειοκρατία στις γεννήσεις

Από τέλη Φεβρουαρίου τέλος η γραφειοκρατία στις γεννήσεις

Στη νέα διαδικασία δήλωσης γέννησης αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το επίδομα γέννησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι η διαδικασία θα ξεκινά και θα τελειώνει για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό την ταυτότητά τους, ενώ σημείωσε ότι στη διαδικασία αυτή προστίθεται και η απονομή του επιδόματος γέννησης, η οποία θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά.

«Από τέλη Φεβρουαρίου οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίησή τους, όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά», δήλωσε ο υπουργός.

«Θα εκδίδεται έτσι η δήλωση γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο Ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, το Ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του και με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλει –πάλι ηλεκτρονικά– σε μία σειρά από φορείς: στο Μητρώο ΑΜΚΑ, στο Μητρώο ΑΦΜ, στο Δημοτολόγιο, και έτσι θα διεκπεραιώνονται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται τα «τρίτα μητρώα», όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο.

«Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail αναφορικά με την εξέλιξή της, την απόδοση ΑΜΚΑ, την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο – φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές», εξήγησε ο υπουργός.

Υπάρχει όμως και ένα επιπλέον στάδιο το οποίο θα διεκπεραιώνεται πλέον ηλεκτρονικά – και είναι αυτό που συσχετίζει τη νομοθέτηση της νέας διαδικασίας με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου: η αυτόματη ηλεκτρονική απόδοση του επιδόματος γέννησης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, αυτή θα γίνεται ως εξής: ο ΟΠΕΚΑ θα αντλεί τα οικονομικά στοιχεία από την ΑΑΔΕ των γονέων, προκειμένου να πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια που έχουμε θέσει συνολικά αναφορικά με το αν μπορεί ένα ζευγάρι ή ένας γονιός να πάρει ένα συγκεκριμένο επίδομα.

«Έτσι, δημιουργούμε μια επιπλέον υπηρεσία χωρίς να προσθέτουμε άλλη μια ουρά για τους πολίτες. Και επίσης εδώ η ενημέρωση θα γίνεται μέσα από SMS ή e-mail», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ