ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο κατέθεσε ο Παν. Αθανασίου

Στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο κατέθεσε ο Παν. Αθανασίου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Καταγγελίες κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εκτόξευσε ο πρώην εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου, κατά την κατάθεση του σήμερα, Τρίτη, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Αθανασίου κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε μια επίσκεψή του προς τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, με τον οποίο γνωριζόταν από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, εκείνος του είχε πει: «Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου».

«Και σκεφτόμουν: γιατί δεν τη χρησιμοποιεί για να μας δώσουν εργαλεία και κόσμο για την έρευνα μας στις λίστες»;» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αθανασίου κατηγόρησε τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι τον παρέκαμψε για να στείλει την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στο Παρίσι για τη λίστα Λαγκάρντ.

Αναφορικά με μία επιστολή του εκδότη κ. Φιλιππάκη που κατήγγειλε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Αθανασίου φέρεται να είπε: «Αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Ζαγοραίο κι εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Εγώ δεν ενημερώθηκα που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Και η κυρία Τουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως».

Ερωτηθείς για το θέμα από τον βουλευτή της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη, ο μάρτυρας απάντησε:

Πλεύρης: Γιατί πιστεύετε ότι σας παρέκαμψε στην περίπτωση της επιστολής Φιλιππάκη και την έδωσε στην κυρία Τουλουπάκη ο κ.Παπαγγελόπουλος;

Αθανασίου: Γιατί ήξερε ότι εγώ λειτουργώ πάντοτε θεσμικά. Εγώ θα ενημέρωνα την κυρία Κοτζαμάνη και θα έλεγε να μην πάω εφόσον πρόκειται για υπόδικο. Αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να γίνει.

Η Τουλουπάκη τον φώναζε «Παπ»

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε, επίσης, στη στενή σχέση που είχε ο κ. Παπαγγελόπουλος με την Ελένη Τουλουπάκη. Ανέφερε ότι την είχε γνωρίσει από τον κ. Παπαγγελόπουλο.

«Την είχε τοποθετήσει ο ίδιος στο ίδιο γραφειο μαζί μου. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων διαπίστωσα πως η Τουλουπάκη είχε συχνή επικοινωνία με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Τον φώναζε ο "Παπ" για συντομία», φέρεται να κατέθεσε.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η κ. Τουλουπάκη είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μετά την αρχική της νοσηλεία στο «Γεώργιος Γεννηματάς» με ενέργεια Παπαγγελόπουλου πήγε σε σουίτα στο νοσοκομείο «Υγεία» φέρεται να κατέθεσε, ακόμη, ο κ. Αθνασίου, σχολιάζοντας ότι «τα οικονομικά της ήταν δύσκολο να δικαιολογήσουν κάτι τέτοιο».

Για την υπόθεση Βγενόπουλου

Ο κ. Αθανασίου, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ότι τον πίεζε αφόρητα να ολοκληρώσει την υπόθεση Βγενόπουλου: «Έφθασε στο σημείο να απειλεί πως αν δεν τελειώσει αμέσως ο φορολογικός έλεγχος θα "βγω στα κανάλια και να πω ότι τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο". Τον ρώτησα "μα τι είναι αυτά που λες; έχεις στοιχεία"; Απάντησε: "όχι όμως είμαι σίγουρος πως θα έχουν αρπάξει"».

Για την Τράπεζα Πειραιώς

Ο κ. Αθανασίου φέρεται, επίσης, να καταγγέλλει στην κατάθεσή του παρεμβάσεις στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως υποστήριξε, τον έπαιρνε συχνά τηλέφωνο ο κ. Παπαγγελόπουλο το 2016 και τον ρωτούσε πώς πάει η εξέλιξη της έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ο κ. Αθανασίου: «Μου ζητούσε να μην παραλείψω να τον ενημερώσω για το πόρισμα των συναδέλφων που είχα αναθέσει την υπόθεση. Στα τέλη του 2016 οι συνάδελφοί μου υπέβαλλαν τις πορισματικές τους αναφορές. Με παίρνει τηλέφωνο κάποια στιγμή και μου ζητά να κρατήσω τις υποθέσεις και να μην ασκήσω διώξεις στον Σάλλα και σε άλλα στελέχη της τράπεζας.

Το επιχείρημα που μου προέβαλε ήταν ότι “πρόκειται να ορίσουν αντικαταστάτη του κ. Σάλλα. Είναι καλό για το έθνος να οριστεί Έλληνας. Επειδή υπάρχει ένα ξένο fund που ενδιαφέρεται για την θέση εάν βγει στον αέρα αυτό με τις διώξεις θα θελήσουν να βάλουν ξένο αντικαταστάτη στην Πειραιώς”».

Ο κ. Αθανασίου φέρεται να απάντησε: «Εγώ δεν πρόκειται να παρανομήσω. Θα μελετήσω τις πορισματικές αναφορές και εφόσον συμφωνώ θα γίνει αυτό που πρέπει».

Τον Απρίλιο του 2016 ο Παναγιώτης Αθανασίου ολοκλήρωσε τις μελέτες και παρήγγειλε διώξεις. «Φυσικά δεν ενημέρωσα τον Παπαγγελόπουλο. Ενημέρωσα την κυρία Δημητρίου και τον κ. Παπαγεωργίου» είπε ο μάρτυρας προσθέτοντας: «Μου τηλεφώνησε θυμωμένος και μου ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν τον ενημέρωσα». «”Γιατί να σε ενημερώσω;”, τον ρώτησα. “Ενημέρωσα όσους όφειλα”».

«Για σένα μια χαρά. Αλλά για μένα είναι πάρα πολύ κακά τα πράγματα. Ξέρεις τι μου έκανες τώρα; Πώς θα κρατήσω εγώ την υπόθεση;» φέρετε να ήταν η αντίδραση του κ. Παπαγγελόπουλου.

Γκιόλας: «Είχατε ακούσει το όνομα "Ρασπούτιν";»

Από την πλευρά του ο βουλευτής Γιάννης Γκιόλας ρώτησε στον μάρτυρα αν η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, του έχει πει για παρεμβάσεις κ. Παπαγγελόπουλου;

«Όχι. Ποτέ δεν μου είπε η Ράικου για παρεμβάσεις» ήταν η απάντηση του κ. Αθανάσιου.

«Το όνομα ‘Ρασπούτιν’ το είχατε ακούσει;» συνέχισε ο Γιάννης Γκιόλας για να απαντήσει ο κ. Αθανασίου: «Δεν το είχα ακούσει ποτέ».

Απάντηση στη δήλωση Παπαγγελόπουλου

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ι.Μπούγας ανέγνωσε δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τον κ.Αθανασίου και εκείνος αφού την άκουσε απάντησε:

«Ήρθα σήμερα, ορκίστηκα και είπα την αλήθεια. Δεν προσέθεσα τίποτα παραπάνω. Αυτό ο κύριος Παπαγγελόπουλος το ξέρει πολύ καλά. Γι’ αυτό και είπα σήμερα όσα είπα και ας κάνει ό,τι νομίζει. Ότι και να κάνει εγώ νομίζω ότι θα πάνε στο βρόντο. Γιατί όσα ανέφερα είναι απολύτως αληθή και ο κύριος Παπαγγελόπουλος το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Ουδέν άλλο σχόλιο».

Η δήλωση Παπαγγελόπουλου

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε δήλωσή του χαρακτήρισε ψεύτη και βραδυφλεγή τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου.

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος υπενθυμίζει στον κ. Αθανασίου ότι «οι εισαγγελείς οφείλουν όταν δέχονται πιέσεις να αντιδρούν, να τις καταγγέλλουν άμεσα και όχι να εκλιπαρούν για άλλη μια ανανέωση της θητείας τους».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:

«Οι εισαγγελείς οφείλουν όταν δέχονται πιέσεις να αντιδρούν, να τις καταγγέλλουν άμεσα και όχι να εκλιπαρούν για άλλη μια ανανέωση της θητείας τους. Ο κ. Αθανασίου χρειάστηκε 3 χρόνια για να κατασκευάσει τα αισχρά ψέματά του προκειμένου να εναρμονιστεί με την πλημμυροπαθή κ. Ράικου, η οποία με στημένη αναφορά στο όνομά του προκάλεσε την κατάθεσή του. Τους ενώνει σίγουρα η πίκρα και το μένος της μη παραμονής στις θέσεις τους για μια ολόκληρη εξαετία.

Κάποιες καρέκλες έχουν μέλι, κολλάς σ' αυτές και άντε να ξεκολλήσεις μετά… Ο κ. Αθανασίου δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου, είναι ψεύτης και βραδυφλεγής. Σε αντίθεση με αυτόν θα αντιδράσω άμεσα και θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Θα αποκαλύψω όλα τα κατά παραγγελία ψέματά του και για ποιους λόγους δεν του επιτρέπεται πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του ως εισαγγελέας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ