ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της «κόκκινης κάρτας»: Το μήνυμα της κυβέρνησης με τη διαγραφή Ζαγοράκη

Το παρασκήνιο της «κόκκινης κάρτας»: Το μήνυμα της κυβέρνησης με τη διαγραφή Ζαγοράκη
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Η «κόκκινη κάρτα» με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε εκτός τερέν της Νέας Δημοκρατίας τον ευρωβουλευτή και πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ Θοδωρή Ζαγοράκη δεν ήταν απλώς μια απόφαση που ελήφθη για να στείλει μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες.

Με τη διαγραφή αυτή, ο πρωθυπουργός θέλησε να διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» -απευθυνόμενος σε εκείνους που πιθανόν να προετοιμάζονται για κάτι τέτοιο.

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να απομακρυνθεί από τη ΝΔ ο κ. Ζαγοράκης -που βρίσκεται πολύ κοντά στον ΠΑΟΚ, όπως άλλωστε φαίνεται και από την ανακοίνωση μέσω της οποίας προειδοποίησε με ανεξαρτητοποίηση- έχει να κάνει και με τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από ορισμένες πλευρές που διαθέτουν ισχυρά ερείσματα, στους οπαδούς και στα γήπεδα του ποδοσφαίρου.

Παρότι η κυβέρνηση δεν σήκωσε… μύγα στο σπαθί της και έδιωξε τον κ. Ζαγοράκη, στη συνέχεια έφερε τροπολογία στη Βουλή με την οποία επουλώνει τις πληγές και αλλάζει το πλαίσιο με το οποίο η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού μπορούσε να επιβάλει εξοντωτικές ποινές σαν αυτή που προβλέφθηκε για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη.

Η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο στην αφαίρεση βαθμών.

Η πίεση που δέχεται από διάφορες πλευρές η κυβέρνηση είναι επειδή ο Λευτέρης Αυγενάκης επιχειρεί να βάλει τάξη στις ΠΑΕ, όπως υποστηρίζουν, αλλά και στις λέσχες οπαδών και φιλάθλων που δεν είναι καταγεγραμμένες. Και αυτό για να περιοριστούν οι επιθέσεις που γίνονται μεταξύ φιλάθλων αιωνία -και όχι μόνο- αντιπάλων.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν μετά την εισήγηση της επιτροπής επαγγελματικών αθλημάτων να υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Αμέσως αντέδρασε ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης που στην ουσία «άδειασε» την επιτροπή για την εισήγησή της.

Δέχθηκε δε, τα «πυρά» άλλων που έσπευσαν να υποστηρίξουν πως ο κ. Αυγενάκης γνώριζε το περιεχόμενο.

Ο υφυπουργός Aθλητισμού σημείωσε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο μεταξύ άλλων ότι:

«Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο ΠΑΟΚ ζήτησε με μια σκληρή ανακοίνωση την απομάκρυνση του Λευτέρη Αυγενάκη.

«Ο κ. Αυγενάκης αποδείχθηκε εντολοδόχος του γραφείου Τύπου του Ολυμπιακού, στήνοντας μια υπόθεση που ως μόνο στόχο είχε την κηλίδωση της ιστορίας του ΠΑΟΚ, της ομάδας που έβαλε τέλος οριστικά στην ασυδοσία του Ολυμπιακού. Απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό την άμεση απομάκρυνσή του».

Στο «ντέρμπι» μπήκε και ο Ολυμπιακός:

«Αυτός που κηλιδώνει την ιστορία του ΠΑΟΚ και τον έχει φέρει σε αυτή την τραγική θέση λέγεται Ιβάν Σαββίδης. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πρακτικές που ακολούθησε και ακολουθεί στην επιχειρηματική του διαδρομή, γνωστές σε όλους, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μόνο και μόνο γιατί έγινε ιδιοκτήτης του ιστορικού ΠΑΟΚ».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Θοδωρή Ζαγοράκη:

«Εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Βέβαια, η συγκεκριμένη απόφαση της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την κόκκινη ΠΑΕ και τη θύρα 7 που εξέδωσε δηκτική ανακοίνωση.

Αντιδράσεις κομμάτων

Για «μπάχαλο» κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση του υφυπουργού Αθλητισμού:

«Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει. Το καλύτερο θα ήταν ο κ. Αυγενάκης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία».

Αντίστοιχη και με το ίδιο πνεύμα κινήθηκε και το σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής:

«Η Κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο ποδόσφαιρο προκαλώντας αρχικά ένα αχρείαστο μπάχαλο, το οποίο σπεύδει άρον, άρον να μαζέψει, προκαλώντας ένα νέο».

Με τη σειρά του, ο Περισσός ζήτησε την υπαγωγή στο υπουργείο Ανάπτυξης όλων των ΠΑΕ.

Μεταξύ άλλων το ΚΚΕ αναφέρει πως:

«Πρέπει οι ΠΑΕ να ενταχθούν άμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να ελέγχονται, όπως όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες και να μην έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ