ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσία Μητσοτάκη η εκδήλωση του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» για την Πρωτοβουλία στην Υγεία

Παρουσία Μητσοτάκη η εκδήλωση του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» για την Πρωτοβουλία στην Υγεία
INTIME NEWS

Στην εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την Υγεία θα συμμετάσχει το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος στον τομέα της Υγείας και η υπό εξέλιξη δωρεά «Πρωτοβουλία για την Υγεία». Επίσης, θα παρουσιαστούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια για τα τρία νέα νοσοκομεία που θα δημιουργηθούν σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ θα παρευρεθεί και ο Renzo Piano, αρχιτέκτονας των τριών νέων νοσοκομείων. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την 17η μηνιαία συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής για την «Πρωτοβουλία για την Υγεία ΙΣΝ», η οποία συνεδριάζει για πρώτη φορά παρουσία κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα κυρώθηκαν από τη Βουλή, οι επιμέρους συμβάσεις της δωρεάς και οι σχετικές τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης, με σκοπό «την πληρέστερη απόδοση της δωρεάς και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για το Ελληνικό Δημόσιο και κατόπιν ωρίμανσης των έργων και μελέτης των επιστημονικών και πραγματικών δεδομένων».

Εκτός από τα τρία νέα νοσοκομεία, το Ίδρυμα αναλαμβάνει το σύνολο του κόστους υλοποίησης των εξής έργων:

  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού στην οργανική μονάδα Γενικό Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός»
  • Την προμήθεια νέου εξοπλισμού καθώς και τη συντήρηση υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
  • Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.
  • Την προμήθεια ειδικού ιατρικού εξοπλισμού χειρουργικών προσομοιωτών, με σκοπό την εκπαίδευση των ιατρών-χειρουργών σε θέματα χειρουργικής προσομοίωσης καθώς και τη δημιουργία Κέντρου Χειρουργικής Προσομοίωσης στο κτηριακό πανεπιστημιακό συγκρότημα «ΑΚΙΣΑ» εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Ως προς την ανέγερση κτηρίου εντός του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» το οποίο προοριζόταν για έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, το Ελληνικό Δημόσιο ενημέρωσε το ΙΣΝ ότι η παραχώρηση χώρου εντός του «Ευαγγελισμού» δεν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το ΙΣΝ αποφάσισε την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα στην Ελλάδα, μέσω της έγκρισης δωρεών προς το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και την έγκριση δωρεών προς την Επαγγελματική Σχολή βοηθών Νοσοκόμων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ο Ευαγγελισμός-Οφθαλμιατρείο Αθηνών-Πολυκλινική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ